Srbiji prete razornije oluje od superćelijskih? Promene vremena donose kataklizmu: Potopi i orkanski vetrovi biće sve strašniji

Milan Petrović avatar

Nakon nedavnih apokaliptičnih scena koje su zadesile Beograd i druge gradove u Srbiji, meteorolozi najavljuju nova vremenska dešavanja koja bi mogla biti još razornija. Toplotni talasi i visoke temperature, koje će prelaziti 38 stepeni Celzijusa, dolaze narednih dana, a postavlja se pitanje da li nas očekuju oluje još jače od prethodnih.

Meteorolog Ivan Ristić ističe da je Srbiju nedavno zaobišla superćelijska oluja, ali da to ne znači da je opasnost prošla. Narednih dana se očekuje tropsko vreme sa temperaturama preko 30 stepeni, dok će se krajem jula ponovo javiti afrički anticiklon, donoseći temperature oko 40 stepeni.

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorava da će ekstremni vremenski događaji poput nedavnog nevremena postati sve učestaliji i intenzivniji zbog globalnog zagrevanja. Kako se atmosfera zagreva za jedan stepen, povećava se i količina vodene pare, što može dovesti do razornijih oluja sa jačim vetrovima, obilnijim padavinama i grmljavinom.

Sudeći prema prognozama stručnjaka, očekuje se da će oluje postajati sve razornije u budućnosti, a klimatolozi upozoravaju da se moramo pripremiti za još ekstremnije vremenske uslove. Prepoznavanje superćelijskih oluja je samo deo problema, jer i ostali tipovi oluja mogu biti podjednako opasni i doneti veliku štetu.

Potrebno je pratiti savete stručnjaka i državnih meteoroloških zavoda kako bismo bili informisani o mogućim opasnostima i preduzeli odgovarajuće mere zaštite. U vremenu kada su ekstremni vremenski događaji sve češći, važno je biti spremni i odgovorni kako bismo sačuvali sebe, svoje domove i svoju imovinu od potencijalnih katastrofa koje nam predstoje.

Milan Petrović avatar