Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije (FOTO)

Jovana Radić avatar

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom kako bi razgovarali o važnim pitanjima za Srbiju. Vučević je naglasio da je očuvanje stabilnosti regiona od strateškog interesa za Srbiju te da nacrt rezolucije GS UN o Srebrenici predstavlja osetljivo pitanje koje može otežati saradnju i odnose sa susedima. Bocan-Harčenko je ponovio čvrstu podršku Rusije za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Vučević je također izrazio zabrinutost zbog odluke prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, koja otežava život srpskom stanovništvu na tom području.

Na sastanku su također razgovarali o zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji, pri čemu je ruski ambasador predsedniku Vlade Srbije preneo čestitku predsednika Vlade Ruske Federacije i poželeo mu uspeh u radu nove vlade. Ovo nije prvi susret srpskih zvaničnika sa ruskim ambasadorom, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić također održao sastanak sa njim kako bi razgovarali o diplomatskoj borbi na nekoliko frontova i izazovima sa kojima se srpski narod suočava na Kosovu i Metohiji, kao i u okruženju.

U današnjem sastanku, dogovoreno je da će Rusija pružiti podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i podršku na međunarodnom planu po pitanjima od vitalnog značaja za zemlju. Ova podrška je od velike važnosti za Srbiju imajući u vidu aktuelna politička dešavanja u regionu, posebno u vezi sa rezolucijom o Srebrenici koja je izazvala mnogo polemika i kontroverzi. Vučević je naglasio potrebu za dijalogom između Beograda i Prištine kako bi se postiglo rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Čvrsta podrška Rusije Srbiji u mnogim važnim pitanjima, kao što su teritorijalni integritet i suverenitet, predstavlja oslonac za srpske vlasti u njihovim spoljnopolitičkim nastojanjima. Uz to, saradnja i zajednički projekti u oblasti ekonomije su od velikog značaja za obe zemlje i doprinose jačanju njihovih odnosa.

Vučevićeva poseta sa ambasadorom Rusije još jednom potvrđuje važnost savezništva i partnerstva između Srbije i Rusije te pokazuje da obe zemlje nastavljaju da sarađuju i podržavaju jedna drugu u aktuelnim međunarodnim pitanjima. Ovo je važno i za dalji razvoj bilateralnih odnosa i jačanje saradnje u različitim oblastima.

U zaključku, sastanak predsednika Vlade Srbije Vučevića sa ambasadorom Rusije Bocan-Harčenkom jasno je pokazao podršku Rusije Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Također, istaknuta je potreba za dijalogom i rešavanjem otvorenih pitanja sa susedima radi postizanja stabilnosti i mira u regionu. Saradnja i zajednički projekti u oblasti ekonomije također će doprineti jačanju odnosa između Srbije i Rusije. Očekuje se nastavak dobre saradnje i podrške između dve zemlje u budućnosti.

Jovana Radić avatar