Sporazum o Gazi mora da omogući Izraelu da nastavi borbu

Milan Petrović avatar

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, istaknuo je danas da bilo koji sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu da nastavi borbu dok ne postigne svoje ratne ciljeve. On je naglasio da sporazum mora spriječiti krijumčarenje oružja Hamasu preko granice između Gaze i Egipta i spriječiti povratak naoružanih militanata u sjevernu Gazu.

Cilj Izraela je povećati povratak talaca, dodao je Netanjahu u izjavi prenijetoj od strane Rojtersa. Izrael traži da se okonča stotine raketnih napada koje su iz Gaze lansirane prema Izraelu, dok je u izraelskim napadima u Gazi poginulo više od 190 Palestinaca, uključujući 55 djece.

Sukobi između Izraela i Palestine u Gazi započeli su nakon nasilnih sukoba između palestinskih prosvjednika i izraelske policije na al-Aqsa džamiji u Jeruzalemu u vrijeme muslimanskog mjeseca ramazana krajem aprila. Ovim najnovijim sukobima međunarodna zajednica poziva na prekid vatre i dijalog kako bi se spriječila daljnja eskalacija nasilja.

Izrael i Hamas su u više navrata razgovarali o prekidu vatre, ali nisu postigli dogovor. Izrael insistira na tome da se s Hamasom ne pregovara i traže da se rješavanje sukoba preda Egipatskoj vojsci koja ima iskustvo u posredovanju između dviju strana.

Izraelska vojska tvrdi da napada ciljeve povezane s Hamasom, dok Palestinci tvrde da su agresije Izraela usmjerene na civile i civilnu infrastrukturu u Gazi. Međunarodna zajednica osuđuje nasilje i poziva na mirno rješenje sukoba kako bi se zaštitili civilni životi.

Izrael je blokirao pristup Gazi teškoj opremi i materijalima koji su potrebni za obnovu stanovanja nakon bombardiranja, čime je stanovništvu otežao obnovu infrastrukture i životne sredine.

U međuvremenu, palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na izbore kako bi se ujedinio palestinski narod i kreirala zajednička politika prema Izraelu. Hamas je prihvatio poziv na izbore, ali su oni odgođeni zbog eskalacije sukoba u Gazi.

Međunarodna zajednica poziva na poštivanje ljudskih prava i prestanak svih oblika nasilja kako bi se zaštitili civilni životi i osigurala pravda za žrtve sukoba. Očekuje se da će se diplomatski napori nastaviti kako bi se postigao prekid vatre i omogućio dijalog između Izraela i Palestine.

Izrael, kao država članica UN-a, ima odgovornost prema međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i dužnost da štiti civilno stanovništvo u Gazi, kao i da poštuje međunarodne zakone o ratu. Obe strane su pozvane na suzdržanost i dijalog kako bi se postiglo trajno rješenje sukoba koji traje godinama.

Sukobi između Izraela i Palestine povezani su s dugom poviješću sukoba i teritorijalnih sporova, te je važno da međunarodna zajednica podrži diplomatiju kako bi se postigao mirno rješenje sukoba. Svaka strana ima svoje argumente i zahtjeve, ali je važno da se pronađe zajednički jezik i put ka trajnom miru.

Izrael i Palestina su susjedne države koje dijele zajedničku povijest i kulturu, te je život na Bliskom istoku nemoguć bez uzajamnog razumijevanja i suradnje. Međunarodna zajednica ima ulogu posrednika u pregovorima i stoga treba podržati nastojanja za mir i stabilnost u regiji.

Kako se sukobi nastavljaju u Gazi, važno je da se zaustavi nasilje i da se omogući humanitarni pristup stanovništvu koje pati od posljedica bombardiranja i ratnih djelovanja. Dijalog i diplomatija su ključne u postizanju mirnog rješenja sukoba i stvaranju održivog mira u regiji.

Milan Petrović avatar