Spoljnotrgovinska razmena Šumadije i Pomoravlja u prvih 5 meseci milijardu i po evra

Milan Petrović avatar

Spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci ove godine iznosila je oko 1,52 milijarde evra. Izvoz u istom periodu iznosio je oko 817 miliona evra. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga je ostvarila rast izvoza od 2,9 odsto, uz spoljnotrgovinski suficit od oko 111 miliona evra. Privreda Grada Kragujevca je ostvarila rast izvoza od 15,2 odsto. Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, istakao je da se može očekivati dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stelantis u Kragujevcu.

Spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci ove godine iznosila je oko 1,52 milijarde evra. Ovo je rezultat koji je zabeležila Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Izvoz u istom periodu iznosio je oko 817 miliona evra, što je pokazatelj pozitivnog trenutka privrede u ovom regionu. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga je u prvih pet meseci ostvarila rast izvoza od 2,9 odsto. Takođe, ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od oko 111 miliona evra, što ukazuje na stabilnost i uspeh privrednih subjekata u ovom delu Srbije.

Privreda Grada Kragujevca je posebno istaknuta jer je ostvarila značajan rast izvoza od 15,2 odsto u prvih pet meseci ove godine. To je impresivan podatak koji govori o ekonomskom napretku grada i značaju koji ima u privrednom životu Šumadijske regije. Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Predrag Lučić, naglasio je da se može očekivati dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stelantis u Kragujevcu.

Industrija automobila je jedan od ključnih sektora u privredi Srbije, a proizvodnja automobila u fabrikama poput Stelantisa ima veliki uticaj na privredni razvoj regiona. Ovo je važan korak ka daljem jačanju ekonomske aktivnosti i otvaranju novih radnih mesta u Kragujevcu i okolnim regionima. Lučić je izrazio optimizam u vezi sa budućim ekonomskim kretanjima u Šumadijskom i Pomoravskom upravnom okrugu, navodeći da očekuje nastavak rasta izvoza i razvoj novih poslovnih inicijativa.

Uzimajući u obzir trenutne ekonomske pokazatelje i potencijalne perspektive, privreda ovog regiona može se nadati daljim uspesima i širenju poslovanja na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovaj pozitivan trend u spoljnotrgovinskoj razmeni pokazuje da su privredni subjekti u Šumadijskom i Pomoravskom upravnom okrugu konkurentni i sposobni da se prilagode promenljivim uslovima poslovanja.

Nastavak rasta izvoza i spoljnotrgovinskog suficita ukazuje na stabilnost i otpornost privrede ovog regiona, što je ključni faktor za održivi ekonomski razvoj. Razvoj novih poslovnih inicijativa i ulaganja u strateške sektore će doprineti daljem jačanju privredne aktivnosti i otvaranju novih radnih mesta. Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga igra ključnu ulogu u podršci privrednim subjektima i promociji njihovih interesa na tržištu.

U zaključku, spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci ove godine pokazuje pozitivan trend rasta izvoza i spoljnotrgovinskog suficita. Privreda Grada Kragujevca posebno se ističe po impresivnom rastu izvoza, što je pokazatelj njegove ekonomske važnosti u regionu. Očekuje se dalji rast izvoza sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stelantis u Kragujevcu. Sve ovo ukazuje na kontinuirani ekonomski napredak i prosperitet privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u narednom periodu.

Milan Petrović avatar