SPC I NJENI VERNICI DANAS PRAZNUJU SVETU MUČENICU AGRIPINU: Nevesta Hristova čije mošti vekovima isceljuju verni narod

Milan Petrović avatar

Sveta mučenica Agripina rođena je u 3. veku u srcu Rima i svojim životom i mučeništvom osvetlila je staze vere mnogima koji su dolazili posle nje. Već od ranog detinjstva, Agripina je sledila put jevanđelske čistoće, čuvajući svoje srce od strasti i posvećujući se devičkoj čistoti i celomudrenosti. Bila je verena Hristu, posvećena svom dušom i telom da služi kao nevesta Hristova.

U vreme cara Valerijana, kada su hrišćani bili izloženi strašnim progonima, Agripina je hrabro stala u odbranu svoje vere. Pretrpela je strašne muke, bijena štapovima sve dok joj nisu bile skrušene kosti. Međutim, ni tada se nije pokolebala. Božji anđeo se pojavio i dao joj snagu da izdrži još teže muke koje su usledile. Na kraju, predavši svoj duh Bogu, završila je svoj zemaljski put u nebeskoj slavi.

Nakon smrti, njeno telo nije bilo dozvoljeno da ostane u Rimu. Njene verne pratilje, Vasa, Pauna i Agatonika, preuzele su njene mošti i prenele ih na Siciliju, gde su časno sahranjene. Nad njihovim grobom podignuta je crkva koja je postala mesto čudotvornih isceljenja. Priče o čudima proširile su se daleko, privlačeći verne ljude iz različitih krajeva. Čak su i Agarjani, nekršteni narodi, bili odbijeni od grada gde su bile sahranjene mošti Svete Agripine.

Sveta Agripina preminula je 275. godine, ostavljajući iza sebe nasleđe vere i nade. U 11. veku, njene mošti su prenete u Carigrad, gde su nastavile da inspirišu i isceljuju verne. Sveta mučenica Agripina ostaje trajni primer hrabrosti, vere i posvećenosti Bogu, inspirišući ljude širom sveta da slede njen primer.

Iako je prošlo mnogo vremena od njenog mučeništva, priče o Svetoj Agripini i dalje žive kroz vekove, podsećajući nas na snagu vere i istrajnost u teškim vremenima. Njen lik i dela ostaju inspiracija vernima da slede put jevanđelske ljubavi i žrtvovanja, podsećajući nas na važnost vere u prisustvo Božje i čistoće srca.

Sveta Agripina je simbol hrabrosti i posvećenosti, čije se ime pamti i poštuje širom sveta. Njeno žrtvovanje i vera ostavljaju dubok trag u srcima vernika i podsećaju nas na važnost čuvanja vere i verovanja u Božju milost. Kroz priče o njenom životu i mučeništvu, Sveta Agripina ostaje živi primer vernosti i hrabrosti, inspirišući nas da sledimo njene stope i živimo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Milan Petrović avatar