Spajić: Crna Gora odluke donosi samostalno i principijelno

Jovana Radić avatar

Crnogorski premijer Milojko Spajić istakao je važnost samostalnih i principijelnih odluka Crne Gore u vezi sa bilateralnim odnosima sa susedima. Na platformi Iks, Spajić je naglasio da Crna Gora donosi odluke kao nezavisna zemlja, posebno kada je reč o događajima iz prošlosti poput Srebrenice, Jasenovca, Mathauzena i Dahaua. Na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, Spajić je istakao da će Crna Gora podržati rezolucije koje odaju počast žrtvama, ali da će ostaviti istoričarima da istraže okolnosti koje nisu obuhvaćene ovim rezolucijama.

Spajić je naglasio da je bitno rešiti sva potencijalno otvorena pitanja do kraja kako bi Crna Gora bila predvidljiva partner u međunarodnim odnosima. U vezi sa spekulacijama da je Crna Gora usvojila Rezoluciju o genocidu pod pritiskom Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je javno pitao predsednika Crne Gore i premijera da li su bili pod pritiskom prilikom usvajanja ovog dokumenta. Vučić je istakao da je važno da javnosti bude jasno da Beograd nema veze sa ovom rezolucijom i da je greška ukoliko se povezuje sa srpskim pritiskom.

Ovaj incident je pokrenuo debatu o nezavisnosti i principijelnosti odluka Crne Gore u međunarodnim odnosima. Spajić je istakao da će Crna Gora nastaviti da donosi odluke nezavisno, poštujući svoju prošlost, ali okrenuta ka budućnosti. Očekuje se da će ova tema biti aktuelna u narednim danima, posebno zbog poziva predsednika Vučića da se jasno objasni uloga Beograda u donošenju rezolucija u Crnoj Gori.

Jovana Radić avatar