Skupština usvojila novi cenovnik za lokalne komunalne takse

Milan Petrović avatar

Odbornici Skupštine grada su nedavno odobrili povećanje lokalnih komunalnih taksi u Beogradu od 1. jula. Prema procenama Sekretarijata za finansije, ovo povećanje će rezultirati unosom oko 303 miliona dinara više u gradsku kasu nego prošle godine. Takse za velike firme u prvoj grupi i u ekstrazoni će poskupeti, pri čemu će cene za neke firme biti povećane za oko 100.000 dinara, dok će za ostale firme cena biti uvećana za oko 20.000 dinara.

Na primer, banke, osiguravajuće kuće, trgovine na veliko duvanskim proizvodima, kladionice, poslovnice mobilnih i telefonskih usluga, u najskupljoj zoni, moraće da plaćaju nešto više od 1,3 miliona dinara umesto 1,2 miliona dinara. Mikropreduzeća u istoj zoni će izdvojiti oko 802.619 dinara, što je povećanje od oko 60.000 dinara. Srednja preduzeća će morati platiti 401.000 dinara, dok su do sada plaćali 370.554 dinara.

Taksa prilikom registracije vozila takođe je povećana. Za putnička vozila do 1.150 kubika, umesto 710 dinara, vlasnici će morati izdvojiti 780 dinara. Za vozila preko 3.000 kubika, nova cena takse je 7.840 dinara, umesto dosadašnjih 7.110 dinara. Vlasnici mopeda, motocikala i tricikla plaćaće od 630 do 2.350 dinara, što je povećanje od 60 do 240 dinara.

Firmanirane su takođe poskupele za drugu grupu delatnosti, kao što su elektroprivreda, noćni barovi i diskoteke, poštanske aktivnosti. Firme koje posluju u elitnoj zoni će morati da izdvoje oko milion dinara, umesto dosadašnjih oko 926.384 dinara. Firme u drugoj zoni će plaćati oko 806.000 dinara, dok su do sada izdvajali manje. Srednja preduzeća će plaćati oko 602.000 dinara, dok će mala preduzeća platiti više od 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih oko 277.000 dinara. U osmoj, najjeftinijoj zoni, privrednici će plaćati od 201.610 do 40.322 dinara, u zavisnosti od kategorije kompanije.

U odluci se takođe navodi da obveznik koji obavlja delatnosti iz više kategorija plaća taksu predviđenu za višu grupu poslova. Takođe, ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog vlasnika, taksa se plaća samo za jednu od njih, dok svako „obeležje“ van sedišta podleže pojedinačnoj naknadi. Pravnim licima i preduzetnicima čije je sedište na teritoriji Beograda, taksa se umanjuje za petinu za istaknutu firmu na poslovnom prostoru koji se nalazi na adresi van sedišta.

Ovo povećanje lokalnih komunalnih taksi u Beogradu je izazvalo reakcije među privrednicima i građanima, koji ističu da će dodatna opterećenja na njihove budžete imati negativan uticaj na poslovanje i svakodnevni život. Predstavnici lokalne samouprave, međutim, brane odluku tvrdeći da je povećanje neophodno radi poboljšanja uslova života u gradu i finansiranja socijalnih programa.

U svakom slučaju, očekuje se da će ovo povećanje lokalnih komunalnih taksi u Beogradu imati širu ekonomsku i socijalnu impact, te da će se njegove posledice osjetiti na različitim nivoima društva. Krajnji efekat ovog poteza lokalne uprave ostaje da se vidi, dok privrednici i građani pažljivo prate razvoj situacije i reaguju u skladu sa novim uslovima poslovanja i života u prestonici.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: