Šapić otkrio sve detalje projekta „Mali metro”

Milan Petrović avatar

GRAD Beograd već sutra počinje sa pripremnim radovima za projekat „Malog metroa”, koji će u potpunosti izmeniti saobraćajnu sliku Beograda. Projekat podrazumeva uklanjanje Starog savskog mosta, izgradnju novog mosta preko Save na istom mestu, kao i izgradnju tunela od Ekonomskog fakulteta do Ulice despota Stefana, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na današnjoj konferenciji za novinare. Grad radi na ovom projektu u saradnji sa Republikom i kineskim partnerom.

Šapić je najavio da će od sutra biti preduzete određene radnje kako bi se stvorili uslovi za planirane radove. Radovi na uklanjanju Starog savskog mosta trebalo bi da počnu 31. oktobra ili 1. novembra, a istovremeno, radovi će se odvijati na izmeštanju određene infrastrukture u Bulevaru despota Stefana kako bi se omogućila izgradnja tunela. Nova trasa tramvaja će proći kroz Zemunski put, Brankov most i Ulicu Gavrila Principa. Projekt tunela je promenjen kako bi se sačuvala prohodnost ulice Gavrila Principa.

Prema Šapićevim rečima, pripremni radovi takođe uključuju izgradnju kružnih tokova, pri čemu će prvi kružni tok koji se gradi blizu Brankovog mosta krenuti već ovog leta. Izgradnja kružnih tokova kod Ušća i na skretanju sa Brankovog mosta u Bulevar Nikole Tesle će biti deo projekta. Radovi na izgradnji mosta i tunela trebalo bi da traju do tri godine.

Vlada Srbije je investitor ovog projekta, a Grad Beograd je dao saglasnost za uklanjanje Starog savskog mosta i pripremne radove. Šapić je istakao da je Republika investitor svih kapitalnih projekata u Beogradu u poslednjih desetak godina. Projekti će imati za cilj rasterećenje saobraćaja u centru grada i rekonstrukciju važnih saobraćajnica.

Šapić je najavio otvaranje ponude za izvođača radova u Bulevaru patrijarha Pavla 30. jula i radove na izgradnji podvožnjaka u Novom Beogradu. Gradonačelnik je naglasio da je njegov jedini motiv unapređenje infrastrukture i života u Beogradu, te da je fokusiran na ostvarenje poboljšanja u gradu u narednim godinama.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: