Ruski budžet beleži skok prihoda od nafte i gasa

Milan Petrović avatar

Prihodi ruske vlade od nafte i gasa značajno su porasli u prvih šest meseci ove godine, dostigavši 5,7 biliona rubalja, što je povećanje od 68,5% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ministarstvo finansija Rusije objavilo je ove podatke, ističući da je rast prihoda od nafte i gasa rezultat povećanja cena ruske nafte. Pored toga, budžetski prihodi Rusije koji ne dolaze od nafte i gasa takođe su porasli za 26,6% na 11,4 biliona rubalja u prvih šest meseci 2024. godine. Porezi na promet, uključujući PDV, povećani su za 17,6%, što je premašilo planirani nivo i stvorilo stabilnu osnovu za dalji rast prihoda.

Ovi statistički podaci pokazuju snažan ekonomski rast Rusije, posebno u sektoru nafte i gasa, koji su tradicionalno bili glavni izvor prihoda ruske vlade. Povećanje prihoda od nafte i gasa odražava globalni trend rasta cena energenata, što je pozitivno za rusku ekonomiju. S druge strane, porast poreza na promet ukazuje na snažnu potražnju i stabilnost unutar zemlje.

Ministarstvo finansija Rusije izražava zadovoljstvo ovim rezultatima i veruje da će dalji rast prihoda omogućiti stabilnu ekonomsku situaciju u zemlji. Stabilnost prihoda od nafte i gasa ključna je za fiskalnu politiku Rusije i za održavanje budžetskog balansa. Porast prihoda od poreza na promet takođe je dobar znak za rast potrošnje i ekonomske aktivnosti u zemlji.

Svi ovi faktori zajedno stvaraju povoljnu atmosferu za dalji ekonomski razvoj Rusije. Povećanje prihoda od nafte i gasa omogućava veća ulaganja u infrastrukturu i razvoj novih projekata, dok porast poreza na promet ukazuje na jačanje privatnog sektora i povećanu potrošnju. S obzirom na ove pozitivne trendove, očekuje se da će ruska ekonomija nastaviti da raste i da će ostvariti stabilan ekonomski rast u narednim periodima.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: