Ruska vojska počela da koristi novi tip udarnih dronova koji bi mogli da dokrajče ukrajinsku PVO

Milan Petrović Avatar

Ruska vojska koristi novi tip udarnih dronova u Ukrajini

Ruska vojska je počela da koristi novi tip udarnih dronova pod nazivom “geranj” sa mlaznim motorom u Ukrajini, sa ciljem da se slome ukrajinska protivvazdušna odbrana, prema informacijama američkog časopisa “Militari voč magazin”.

Ukrajinska vojska više nema mogućnost da lansira dve rakete na jednu metu, što je standardna praksa za protivvazdušnu odbranu. Zbog toga, bespilotne letelice koje lete velikom brzinom mogu da ubrza iscrpljivanje protivvazdušnih raketa, primoravajući Oružane snage Ukrajine da troše više municije na svaki “geranj”, ili će primorati ukrajinske snage da ne odgovaraju na svaki napad, štedeći rakete. Izbor je veoma težak, posebno ako se ima u vidu da propušten napad može biti poguban za sistem protivvazdušne odbrane, piše list.

Do sada su zabeleženi samo pojedinačni slučajevi primene dronova “geranj” na mlazni pogon protiv ukrajinske vojske. Autor članka pretpostavlja da ruske trupe razvijaju taktiku korišćenja novog oružja ili čekaju da stignu nove partije dronova za masovnu upotrebu. Bespilotne letelice “geranj 3” opremljene su jednostavnim turbomlaznim motorom, koji su se koristili u avijaciji do 1970-ih godina. Iako nisu tako efikasni kao savremeni dvoprotočni turbomlazni motori, oni su mnogo jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju, što je idealno za dronove za jednokratnu upotrebu.

Mlazni motor generiše mnogo više toplote od klipnog motora, a toplotne glave za navođenje sistema protivvazdušne odbrane mnogo bolje ga otkrivaju. Međutim, s obzirom na ozbiljnu iscrpljenost ukrajinskog arsenala protivvazdušnih raketa, taj rizik se svodi na minimum.

Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja u sukobu između Rusije i Ukrajine, koji traje već godinama. Ratni stroj ukrajinske vojske suočava se sa ozbiljnim izazovima u borbi protiv novog tipa udarnih dronova ruske vojske. Ova nova tehnologija može značajno uticati na tok sukoba i ugroziti snage Ukrajine.

Prema analizama stručnjaka, ova nova vrsta udarnih dronova može doneti značajne promene u vojnom sukobu. Predviđa se da će ruske trupe moći da iskoriste ove dronove kako bi uništile protivvazdušnu odbranu Ukrajine i izvršile udare na važne vojne ciljeve.

Situacija u Ukrajini je veoma ozbiljna, a ova nova tehnologija može biti ključna u daljem razvoju sukoba. Svaka nova tehnološka inovacija može imati značajan uticaj na ishod sukoba i bezbednost oba vojna sistema.

Ukrajinska vojska mora biti spremna da se nosi sa ovim izazovom i razvije efikasne strategije za suprotstavljanje novom tipu udarnih dronova. Takođe, neophodno je da međunarodna zajednica pažljivo prati situaciju i preduzme odgovarajuće mere kako bi se osigurala stabilnost i mir u regionu.

Nastavak sukoba između Rusije i Ukrajine može imati ozbiljne posledice i važno je da se preduzmu koraci ka mirnom rešavanju sukoba i obezbeđivanje sigurnosti i stabilnosti u regionu. Ova nova tehnologija može biti prekretnica u sukobu i uticati na budućnost odnosa između Rusije i Ukrajine. Zbog toga je važno da se prate razvoj događaja i da se preduzmu adekvatne mere kako bi se sprečio dalji destabilizujući uticaj sukoba na region.

Milan Petrović Avatar