RIK odbacio više desetina prigovora koalicije Nacionalno okupljanje

Milan Petrović Avatar

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je više desetina prigovora koalicije “Milica Đurđević-Stamenkovski, Boško Obradović, Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga”. Veliki broj prigovora bio je vezan za glasanje u Zrenjaninu, gdje su se koverte koje su vraćene sa glasanja na biračkom mestu navodno nisu bile dovoljno zalepljene, da ne postoji zapisnik sa biračkog mesta, da je umesto glasača Zorana Aćimovića glasao neko drugi, i slično. Međutim, RIK je odbio sve prigovore te koalicije kao neosnovane.

Odbijeni su prigovori te koalicije, kao neosnovani, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Kanjiža na biračkom mestu 16, a koalicija Nacionalno okupljanje tražila je poništavanje izbora na tom glasačkom mestu i ponovno glasanje. Također, koalicija “Milica Đurđević-Stamenkovski, Boško Obradović, Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga” zatražila je poništavanje glasanja na biračkom mestu broj 4 u Beočinu i ponovno glasanje zato što je navodno birač Simić Milenko bio sprečen da glasa, jer je prethodno drugo lice sa istim imenom i prezimenom glasalo. I taj prigovor odbijen je kao neosnovan, kao i primedba koalicije Nacionalno okupljanje na glasanje na biračkom mesto broj 8 u Beočinu jer su, kako su naveli, glasači koristili mobilne telefone za fotografisanje listića dok su glasali.

Nacionalno okupljanje podnelo je prigovor protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bečej zbog glasanja na biračkom mestu broj 4, gde su tvrdili da prilog sa primedbama nije priložen uz zapisnik i nije objavljen na sajtu RIK, kao i protiv Rešenja Izborne komisije gradske opštine Obrenovac na glasanje na biračkom mestu 20, ali je RIK konstatovao da na tim biračkim mestima nije bilo nepravilnosti. Također, RIK je odbacio primedbe koalicije Nacionalno okupljanje na biračkom mestu 11 u Krupnju, gde, kako su tvrdili u toj koaliciji, prilog sa primedbama nije bio priložen uz zapisnik o radu biračkog odbora. Također, ta koalicija priložila je prigovor za biračko mesto broj 10 u Kuli, jer prilog sa primedbom nije bio priložen uz zapisnik, pa se ne mogu utvrditi rezultati glasanja. Taj prigovor je odbijen kao neosnovan, kao i prigovor te koalicije na biračko mesto 27 u Kuli, Sivac, gde je prigovor podnet jer je umesto glasača Radivoja Bujišića, koji nije bio u stanju da glasa, glasala njegova supruga. Nacionalno okupljanje zatražilo je poništavanje glasanja na biračkom mestu 40 u Kuli, jer prilog sa primedbama nije bio priložen uz zapisnik i nije objavljen na sajtu RIK-a. Primedba je odbijena kao neosnovana.

Ukratko, RIK je naveli da su prigovori odbijeni kao neosnovani te nisu pronađene nepravilnosti na biračkim mestima na kojima je koalicija Nacionalno okupljanje tražila poništavanje glasanja i ponovno glasanje. Ovo pokazuje da je izborni proces u Srbiji proveo transparentno i po zakonskim procedurama.

Milan Petrović Avatar