Radovi na izgradnji metroa u Beogradu teku po planu

Milan Petrović avatar

Pripremni radovi na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju privode se kraju mnogo pre planiranog roka, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Nakon obilaska radova zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, Maliju je preneo da su potpisali Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa na Makišu.

Ministar Mali je istaknuo da je već završeno 96 posto posla kada je reč o nasipanju peska i 80 posto radova vezanih za nasipanje drobljenog kamena. Depo je zgrada u kojoj će biti locirane kompozicije metroa, a Malii Vesić su se sastali sa izvodjacima radova kako bi razgovarali o stanicama metroa. Prva linija će imati 21 stanicu i bit će dugačka 21 kilometar, dok će druga linija imati 24 stanice i bit će dugačka 24 kilometra.

Ministar Goran Vesić naglasio je da će sledeće godine biti vidljivi radovi u celom Beogradu, uključujući i prvi deo gradskog voza. Ovo će omogućiti da oko 80 posto gradskog prevoza bude šinski prevoz do 2030. godine, što će omogućiti brz prevoz građana iz jednog kraja grada u drugi.

Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš potpisali su ministri finansija i građevinarstva, direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Radovan Kremić i predstavnik kompanije „Power China“ Jang Fan.

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu odvijaju se brže nego što je očekivano, a završetak je planiran već u junu. Ovo je važan korak ka modernizaciji prevoza u glavnom gradu Srbije i omogućiće građanima brži i efikasniji prevoz. Očekuje se da će sledeće godine biti vidljivi radovi na celoj trasi metroa i gradskog voza, što će doprineti unapređenju javnog prevoza u Beogradu.

Milan Petrović avatar