Računari u svemiru ne mogu ni da pokrenu vještačku inteligenciju

Milan Petrović avatar

Istraživanje svemira uvelike je ovisno o tehnologiji računara koji pokreću letjelice koje šaljemo u svemir. Unatoč razvoju vještačke inteligencije na Zemlji, mnogi od tih računara ne bi mogli ni pokrenuti vještačku inteligenciju, a kamoli je koristiti.

Nasa je poslala rover „Perseverance“ na Mars, koji koristi stari procesor „PowerPC 750“ koji je bio popularan krajem devedesetih godina. Startap kompanija „Aether“ iz San Francisca radi na razvoju snažnijih računarskih sistema koji bi mogli biti korišteni u svemiru. Prvi bolji sistem bit će ugrađen u Transporter 11 kompanije „SpaceX“.

Mali računari poput AetherNxN koriste procesor „Nvidia Orin“ i bit će zaštićeni od radijacije pomoću materijala kompanije „Cosmic Shielding Corporation“ koji su nazvali „Plasteel“. Ovaj materijal, zahvaljujući tri-de štampanju, ima sposobnost blokiranja radijacije i bolje štiti uređaje od štetnih efekata.

Računari kompanije „Aether“ moraju imati visoku toleranciju na radijaciju kako bi radili u uvjetima svemira, ali i biti zaštićeni materijalima poput „Plasteel-a“. Ovaj materijal omogućava da računari podržavajući vještačku inteligenciju budu stabilni i pouzdani čak i u teškim uslovima.

Iz „Cosmic Shielding Corporation“ ističu da nova tehnologija zaštite biti će neophodna za ugradnju složenijih procesora u letjelice koje će putovati u svemir. Očekuje se da će ova nova tehnologija označiti novu eru istraživanja svemira.

Uz razvoj tehnologije vještačke inteligencije, istraživanje svemira postaje sve složenije i zahtijeva napredniju tehnologiju kako bi se dostigle nove granice u istraživanju dubina svemira. Računari koji rade u svemiru moraju biti otporni na radijaciju i druge štetne uvjete, te imati sposobnost podržati procesore koji omogućavaju korištenje vještačke inteligencije.

Ugradnja naprednijih procesora u letjelice koje će putovati u svemir bit će ključan korak prema dubljem istraživanju svemira i pronalaženju odgovora na mnoga pitanja koja nas intrigiraju. Novi materijali poput „Plasteel-a“ omogućit će da računari rade neprekinuto i bez prekida, pružajući pouzdanost i sigurnost u radu.

Iz perspektive istraživanja svemira, važno je konstantno unapređivati tehnologiju računara kako bi se omogućilo ne samo sigurno putovanje letjelica, već i prikupljanje što više korisnih podataka koji bi mogli promijeniti našu percepciju o svemiru i otkriti nove tajne univerzuma.

U svijetu istraživanja svemira, svaki korak u napretku tehnologije računara igra ključnu ulogu u postizanju novih dostignuća i pronalasku odgovora na brojna pitanja koja nas intrigiraju. Razvoj računarske tehnologije usmjeren prema svemirskim letjelicama predstavlja važan korak prema dubljem razumijevanju svemira i pronalasku novih spoznaja koje bi mogle promijeniti naš pogled na svemir i našu ulogu u njemu.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: