Pune ruke posla za Hitnu pomoć: Pijani građani lomili noseve, starci padaju sa drveća

Milan Petrović avatar

Dežurne ekipe Hitne pomoći imale su burnu noć suočavajući se sa pijanim građanima koji su lomili nosove i starijim osobama koje su padale sa drveća, izjavila je dr. Danijela Jevtić iz Hitne pomoći. U toku noći primljeno je 130 poziva, a najveći broj njih je bio vezan za alkoholisane građane. Takođe, dogodilo se pet saobraćajnih nesreća u kojima je petero ljudi lakše povređeno, uključujući dvoje dece pešaka i biciklistu.

Dr. Jevtić ističe da su tokom noći zabeleženi i brojni srčani udari, četiri infarkta, koji su svi prevezeni u angiosale. Pored toga, bilo je i mnogo kolapsa, posebno kod hroničnih pacijenata, kao i problema sa hipertenzijom i stomačnim tegobama. Prema njenim rečima, bilo je znakova funkcionalnog poremećaja stomaka, trovanja hranom i slično.

Dan nakon burne noći, očekuju se visoke temperature koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dr. Jevtić savetuje da bi danas trebalo biti umeren u svemu kako bi se izbegle veće komplikacije. Takođe, ističe važnost svesti o vlastitim mogućnostima, posebno imajući u vidu česte padove sa drveća među starijim stanovništvom.

– Umerenost je važna u ishrani, koja treba da bude mediteranskog tipa, sa raznolikim voćem, povrćem, ribom, mahunarkama i obrocima koji se uzimaju više puta u manjim količinama. Takođe je važno izbegavati kasne obroke, biti umeren u konzumiranju alkohola, izlaganju suncu i fizičkim naporima – istakla je dr. Jevtić za RTS.

Osim toga, dr. Jevtić upozorava na učestale padove sa drveća, posebno kod starijih osoba koje ne procenjuju svoje mogućnosti na adekvatan način. Poziva građane da budu oprezni i pažljivi kako bi izbegli nepotrebne incidente i povrede.

Milan Petrović avatar