Profesor sa FPN-a za „Blic“ TV o ponašanju poslanika u Narodnoj skupštini

Jovana Radić avatar

Profesor sa Fakulteta političkih nauka za televiziju „Blic“ u razgovoru govorio je o ponašanju poslanika u Narodnoj skupštini. Od uvođenja višestranačja, iz ovih skupštinskih klupa su viđene različite scene. Kako bi se jačalo poverenje građana u Narodnu skupštinu, 2020. godine usvojen je kodeks ponašanja poslanika, ali se čini da to nije mnogo uticalo na kulturu parlamentarnog dijaloga. Nastavili su se povišeni tonovi, verbalni, a skoro i fizički obračuni. Tri dana konstitutivne sednice novog saziva Skupštine obeležene su uvredama i i bacanjem toalet papira, a policija je bila prisutna svakodnevno.

Kodeks ponašanja poslanika je pooštren 2021. godine, predviđajući kazne i do pola plate za nepoštovanje pravila. U novom sazivu ovaj kodeks je već primenjen, kada je poslanik Borislav Novaković kažnjen zbog prilaska govornici tokom izlaganja ekspozea. Predsedavajući je prošlom sazivu kažnjavao pet poslanika sa 10% plate, odnosno 11.521 dinara:

– Radomira Lazovića, poslanika Zeleno-levog fronta
– Aleksandra Jovanovića Ćutu, poslanika Ekološkog ustanka
– Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke
– Tijanu Perić Diligenski, poslanicu stranke Srbija centar
– Radoslava Milojičića Kenu, Srpska napredna stranka

Nemački Bundestag je takođe dobio predlog za udvostručenje kazni za vikanje i uvrede poslanika, te će kazne sada iznositi od 2.000 do 4.000 evra. Da li bi ovo bila efektivna mera za poslanike u Srbiji?

– Mi smo svetlosnim godinama udaljeni od bilo kog parlamenta u Evropi, ovde je nemoguće represijom ućutkati opoziciju – izjavio je kažnjeni poslanik Srđan Milivojević. Tijana Perić, poslanica koja je takođe kažnjena, kaže da je to može motivisati da bude još gora, dok profesor Bojan Vranić smatra da udaranje po džepu možda može biti efektivno, ali da je ipak srpski inat presudan faktor.

Analitičari smatraju da kažnjavanje može imati određeni efekat, ali da je ipak na samim poslanicima da odaberu način iznošenja mišljenja i odbrane interesa na način koji je primeren instituciji u kojoj se nalaze. Ipak, još je daleko od toga da se postigne visok nivo kulture parlamentarnog dijaloga u Srbiji.

Jovana Radić avatar