Priveden muškarac u okolini Zrenjanina

Milan Petrović avatar

Sinoćnja saobraćajna nesreća na putu između Zrenjanina i Orlovata izazvala je pravu dramu kada je vozač “hjundai“ vozila zatečen sa 2,09 promila alkohola u krvi. Pored ovog ozbiljnog prekršaja, vozač je dodatno dodao na svojim problemima vređajući i preteći policajcima prilikom policijske kontrole.

Naime, vozač je ignorisao naređenja saobraćajnog policajca, pružao otpor prilikom privođenja i čak fizički napao policajca, nanoseći mu lake telesne povrede. Nakon što je obavljen alkotest i utvrđena visoka koncentracija alkohola u organizmu, vozač je odveden u policijsku stanicu na zadržavanje do 48 časova.

Ovaj incident izazvao je veliku pažnju javnosti i podsetio nas na ozbiljnost problema vožnje pod dejstvom alkohola. Ne samo što je vozač ugrozio svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju, već je pokazao i potpuni nedostatak poštovanja prema zakonu i nadležnim organima.

Prema saopštenju policije, vozač će biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu uz krivičnu prijavu, a očekuje se da bude odgovarajuće kažnjen za svoje postupke. Ovo je samo još jedan slučaj koji nas podseća na to koliko je važno da budemo odgovorni u saobraćaju i poštujemo zakone kako bismo sačuvali svoje i tuđe živote.

U Srbiji, kao i u većini zemalja, vožnja pod dejstvom alkohola predstavlja ozbiljan prekršaj koji može imati ozbiljne posledice. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, dozvoljena granica alkohola u krvi za vozače je 0,3 promila, dok je za mlade vozače i vozače sa manje od dve godine iskustva u vožnji dozvoljena granica 0,0 promila.

Vožnja pod dejstvom alkohola povećava rizik od saobraćajnih nesreća i ugrožava bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Pijani vozači imaju smanjenu sposobnost reagovanja, otežanu koordinaciju pokreta, poremećenu percepciju i otežano donošenje odluka, što ih čini veoma opasnim na putevima.

Zbog toga je važno da svi vozači shvate ozbiljnost problema vožnje pod dejstvom alkohola i preuzmu odgovornost za svoje postupke. Nikakvo piće nije vredno rizika od nesreće ili gubitka života, te je najbolje rešenje u potpunosti se suzdržati od konzumiranja alkohola pre vožnje.

Pored toga, neophodno je poštovati naredbe saobraćajnih policajaca i nadležnih organa kako bi se očuvala sigurnost u saobraćaju. Neposlušnost, vređanje ili pretnje policajcima mogu imati ozbiljne zakonske posledice, kao što je u ovom slučaju, kada je vozač dodatno optužen za napad na policajca.

Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao upozorenje svim vozačima da budu odgovorni i savesni u saobraćaju, te da će se svi pridržavati propisa kako bi sačuvali svoje i tuđe živote. Vožnja treba da bude zadovoljstvo, ali ne sme da se pretvori u tragediju zbog nepotrebnog rizika koji je potpuno izbegavljiv.

Ukoliko se nalazite u situaciji da konzumirate alkohol, najbolje rešenje je da pronađete adekvatnu zamenu za vožnju ili da koristite taksi ili javni prevoz kako biste sigurno stigli na željeno odredište. Vaša bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju uvek treba da bude na prvom mestu. Odluka o tome da li ćete sedeti za volanom ili ne, može imati dalekosežne posledice.

Dakle, vožnja pod dejstvom alkohola je ozbiljan prekršaj koji se ne sme tolerisati. Nadamo se da će ovaj slučaj poslužiti kao podsetnik svima da budu odgovorni i savesni u saobraćaju, te da će se svi pridržavati zakonskih propisa kako bi sačuvali svoje i tuđe živote. Bezbednost u saobraćaju treba da bude prioritet za sve nas, a vožnja treba da bude uživanje, a ne rizik.

Milan Petrović avatar