Prijem povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU, prisustvuje Vučić

Milan Petrović avatar

Mađarska je preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije od Belgije i danas će biti održan prijem u Beogradu povodom početka tog predsedavanja. Na prijemu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Mađarske u Beogradu Jožef Mađar.

Mađarska će predsedavati Savetom EU do kraja godine, odnosno do 31. decembra. Tokom svog predsedavanja, Mađarska će imati sedam prioriteta, među kojima će biti dosledna politika proširenja EU na zaslugama. Mađarska će podržavati pristupanje Zapadnog Balkana EU, ističući da EU ne može biti potpuna bez integracije zemalja regiona.

O planovima i ciljevima Mađarske tokom predsedavanja Savetom EU će se detaljnije razgovarati na prijemu u Beogradu. Očekuje se da će saradnja između Mađarske i zemalja regiona Zapadnog Balkana biti jedan od ključnih elemenata tokom ovog perioda. Mađarska je istakla važnost stabilnosti i evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, te podržava njihove napore ka integraciji u EU.

Pored politike proširenja, Mađarska će se tokom svog predsedavanja fokusirati na druge oblasti, poput ekonomije, bezbednosti, održivog razvoja i digitalizacije. Važno je naglasiti da će Mađarska uložiti napore da podstakne saradnju između zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u svim ovim oblastima.

Predsedavanje Savetom EU pruža zemljama priliku da utiču na politike i odluke EU, te da promovišu svoje interese i vrednosti. Mađarska će koristiti ovo predsedavanje da se zalaže za interese i potrebe zemalja regiona Zapadnog Balkana, te da podrži njihove napore ka evropskoj integraciji.

Srbija će imati priliku da sarađuje sa Mađarskom tokom ovog perioda i da zajedno rade na unapređenju odnosa između zemalja regiona. Očekuje se da će saradnja sa Mađarskom doneti koristi Srbiji i pomoći joj u procesu evropskih integracija.

Učešće Srbije na prijemu u Beogradu pokazuje važnost saradnje i dijaloga sa zemljama koje predsedavaju Savetom EU. Srbija će imati priliku da iznese svoje stavove i interese tokom ovog susreta i da zajedno sa Mađarskom radi na zajedničkim ciljevima.

Ukupno, Mađarska će predsedavati Savetom EU narednih šest meseci i imaće priliku da utiče na politike i odluke EU. Saradnja Mađarske sa zemljama regiona Zapadnog Balkana biće ključni deo ovog perioda, te se očekuje da će Mađarska podržati njihove napore ka evropskoj integraciji i stabilnosti regiona.

Na prijemu u Beogradu će se raspravljati o planovima i prioritetima Mađarske tokom predsedavanja Savetom EU, a očekuje se da će saradnja sa zemljama regiona biti jedan od ključnih elemenata ovog perioda. Srbija ima priliku da sarađuje sa Mađarskom i da zajedno rade na boljitku regiona i podršci evropskim integracijama.

Milan Petrović avatar