Prethodnih dana požari, jaka kiša i vetar tutnjali širom Grčke

Milan Petrović avatar

Srpski turisti koji su posetili Grčku nisu u opasnosti zbog nedavnih požara na ostrvima Krit, Kos, Hios i Tasos. Nacionalna asocijacija turističkih agencija (JUTA) izjavila je da nema potrebe za otkazivanjem aranžmana jer vanredno stanje nije proglašeno. Grčke vlasti su uputile SMS obaveštenja građanima o vremenskim nepogodama na severu zemlje dok se bore sa požarima u planinskim područjima.

Crni oblaci su prekrili nebo iznad Soluna, Larise i drugih delova severne Grčke, a hitna upozorenja su stizala na mobilne telefone stanovnika i turista. Preventivne mere uključuju izbegavanje prelaska preko bujica i potoka tokom nevremena, izbegavanje prolaska ispod velikog drveća i postavljenih znakova, kao i izbegavanje dodira sa vodovodnim cevima tokom grmljavine.

Direktor JUTE, Aleksandar Seničić, istakao je da agencije ne mogu da kontrolišu vremenske uslove, ali da su požari lokalizovani i da nema opasnosti po turiste. Najavljena oluja i jaka kiša se očekuju da će oslabiti, pa nema potrebe za otkazivanjem aranžmana. Ukoliko neko ipak želi da otkaže putovanje, postoji odredjeni period pre polaska na put na osnovu kojeg se određuje koliki deo novca će biti vraćen.

Seničić je naglasio da je zakup smeštaja već plaćen davaocima usluga i da agencije ne mogu da preuzmu rizik od vremenskih nepogoda, ali da se trenutno ne razmatraju otkazivanja aranžmana.

Turisti su savetovani da se ne približavaju metalnim predmetima tokom nevremena i da obavezno napuste more ukoliko su na plaži. Grčke vlasti rade na sanaciji požara na ostrvima i preduzimaju preventivne mere kako bi zaštitili stanovništvo i turiste.

Situacija se prati i redovno ažurira, a trenutno nema indikacija da će turisti biti u opasnosti tokom boravka u Grčkoj. Preporuka je da se prate uputstva lokalnih vlasti i da se pridržavaju preporuka u slučaju nepogoda.

Ukoliko se vremenske prilike pogoršaju, turisti su savetovani da ostanu u smeštaju i da kontaktiraju lokalne vlasti ili ambasadu Srbije u Grčkoj ukoliko im je potrebna pomoć ili dodatne informacije. Važno je zadržati smirenost i pratiti lokalne vesti kako bi se izbegle nepotrebne panike i zabrinutosti.

U ovom trenutku, turistički sektor u Grčkoj radi normalno i turisti mogu da uživaju u letovanju na grčkim ostrvima bez većih problema. Agencije prate situaciju i pružaju svu neophodnu podršku turistima kako bi se osiguralo njihovo bezbedno putovanje i boravak u zemlji.

Nadamo se da će situacija sa požarima i vremenskim nepogodama uskoro biti stabilizovana kako bi turisti mogli da nastave sa svojim planovima i uživaju u lepotama grčkih ostrva. Važno je da se pridržavaju saveta i uputstava lokalnih vlasti kako bi se izbegle neprijatne situacije i nevolje tokom boravka u Grčkoj.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: