Predsednik Vučić sa EBRD o projektima za Ekspo 2027

Milan Petrović avatar

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso o prioritetnim projektima u oblasti energetike i infrastrukture, reformskoj agendi i Planu rasta za ZB, kao i potencijalu Srbije za nova ulaganja u okviru Ekspa 2027, koja bi dodatno produbila saradnju EBRD i naše zemlje.

– Odličan sastanak sa predsednicom EBRD Odil Fransoa Reno Baso. Izrazio sam veliko zadovoljstvo zbog toga što EBRD, kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji, jača i širi svoje aktivnosti u regionu, čime će se u velikoj meri povećati konkurentnost i rast naše privrede – objavio je Vučić na Instagramu posle sastanka.

Vučić je naveo da su razgovarali o prioritetnim projektima u oblasti energetike i infrastrukture, a posebno o procesu transformacije energetskog sektora i većem učešću obnovljivih izvora energije, ubrzanju tranzicije u oblasti zelene energije, povećanju konkurentnosti privatnog sektora, finansiranju održive infrastrukture i jačanju regionalne povezanosti, što su ujedno i ciljevi Srbije u okviru dugoročnog plana ubrzanog razvoja.

Kaže da je važna tema razgovora bila i reformska agenda u cilju unapređenja investicionih prilika, kao i neophodni uslovi za dobijanje sredstava u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan.

– Takođe, razgovarali smo i o ogromnom potencijalu Srbije za nova ulaganja u okviru EXPO 2027, koja bi dodatno produbila saradnju između EBRD i naše zemlje, koja se do sada pokazala kao jedan od najpouzdanijih partnera ove ugledne finansijske institucije. Ukazao sam na to da je Srbija i inovaciono čvorište regiona, te da je podrška EBRD u tom smislu od ogromnog značaja, pre svega za mlade ljude koji su nosioci budućeg razvoja naše zemlje – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je još jednom zahvalio uvaženoj sagovornici na velikim investicijama u različite sektore, što je umnogome promenilo lice naše Srbije.

Milan Petrović avatar