Pred večerašnju sednicu na Ist riveru, Priština sprečila isporuku novca za naš narod na KiM

Jovana Radić Avatar

PRIŠTINSKA VLAST JUČE JE ZABRANILA ULAZAK VOZILA IZ SRBIJE KOJE JE PREVOZILO DINARE NA KOSOVO

Prištinske vlasti su juče zabranile ulazak vozila iz centralne Srbije koje je prevozilo dinare na teritoriju Kosova i Metohije. Ovo je prva takva pošiljka nakon stupanja na snagu uredbe lažne države o proterivanju srpske valute. Vozilo nije propušteno preko administrativnog prelaza Jarinje, pa je novac vraćen u centralnu Srbiju.

Vlast premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, i njegova centralna banka su primenili uredbu kojom je praktično zabranjen dinar na teritoriji južne srpske pokrajine. Ova odluka je donesena uprkos molbama i zahtevima najjačih zapadnih zemalja da se odluka suspenduje dok se ne reše sve dileme.

Ovaj potez Prištine je stigao samo dan uoči sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, zakazane na zahtev Beograda povodom dramatične situacije na Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić će večeras od 21 sat govoriti pred SB UN o problemima Srba, izazvanim proterivanjem dinara iz platnog prometa, stalnim napadima prištinskih vlasti na naš narod, što sve zajedno predstavlja etničko čišćenje.

Predsednik će imati priliku da tešku situaciju na terenu ilustruje poslednjim primerom. Naime, vozilo s dinarima upućeno iz filijale Narodne banke Srbije u Kragujevcu na administrativni prelaz Jarinje stiglo je juče ujutro oko 11 časova. Novac je trebao da preuzme britanska firma “Henderson” kako bi ga prenela do Leposavića. Međutim, nakon višečasovnog zadržavanja, vozilo NBS je vraćeno s Jarinja bez ikakvog obrazloženja.

Kineski ambasador u Srbiji, Li Ming, smatra da pitanje KiM treba da se reši kroz dijalog, a to rešenje treba da bude u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je istakao da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Srbije moraju u potpunosti da se poštuju.

Predstavnici Srba sa KiM ocenjuju da je zaustavljanjem dinara na Jarinju direktno ugrožena egzistencija našeg naroda u pokrajini. Oni ukazuju i da se koriste sve metode zastrašivanja, pa je tako juče na zgradi Opštine Leposavić postavljena tabla s natpisom “Republika Kosovo”, a što je prethodno urađeno i u opštini Zubin Potok.

Ovo je samo jedan u nizu problema koji Srbi na Kosovu i Metohiji trenutno prolaze, a situacija će biti tema večerašnje sednice Saveta bezbednosti UN. Srbija se nada da će uspeti da postigne kompromisno rešenje kroz dijalog, uz poštovanje rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Jovana Radić Avatar