Poskupelo gorivo

Milan Petrović Avatar

Nafta je prošle nedelje pojeftinila za 1,4 posto na svetskom tržištu, dosežući cenu od 81,5 dolara za barel brenta. Međutim, cene derivata na tržištu Mediterana beleže porast. Benzinski proizvod poskupio je za 1,2 posto, dostižući cenu od 495,1 dolara po toni, dok je cena dizela porasla za skoro 7 posto, dostižući cenu od 876 dolara po toni.

Zbog ovakvih uslova, gorivo je poskupelo na srpskim pumpama, što je nastavak trenda koji traje već četiri nedelje. Nova cena benzina BMB95 određena je na 1.81 dinar po litri, dok je cena “običnog” evrodizela 202 dinara po litri.

Cena goriva nije mnogo porasla, koliko je išla i prethodnih nedelja, ali sada je cena dizela iznad psihološke granice od 200 dinara po litri, pa je ponovo neprijatno videti cene na pumpama. U Srbiji, maloprodajne cene goriva na pumpama određene su prema uredbi koja ograničava cene goriva. Ova uredba važi od sredine februara 2022. godine, a trenutno je produžena do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrene maloprodajne marže i PDV. Veleprodajna cena ne uzima u obzir fabričku cenu domaće rafinerije, već se zasniva na prosečnoj ceni na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Ukupno, poskupljenje goriva na tržištu Mediterana očekuje se i u narednim nedeljama, što bi moglo uticati na dalji porast cena goriva u Srbiji. S obzirom na to, vozači se pripremaju na još jedno povećanje cena goriva na pumpama u bliskoj budućnosti.

Milan Petrović Avatar