Porez na imovinu stiže u e sanduče

Milan Petrović avatar

Beograđani još čekaju rešenja o porezu na imovinu, a gradonačelnica sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović ističe da su rešenja za četiri opštine još uvek u procesu izdavanja. Ona je pozvala građane da provere svoja e-sandučića jer se rešenja sada dostavljaju tamo.

Nićiforovićeva je rekla da su rešenja već doneta za 13 opština, ali da za Čukaricu, Novi Beograd, Palilulu i Voždovac još uvek nisu izdata. Građani koji imaju otvoreno e-sanduče će dobiti rešenja u elektronskom obliku, jer zakonom nije dozvoljeno birati na koji način će im biti dostavljena.

Ona je također savetovala građane koji su zaboravili svoje korisničko ime ili lozinku da se obrate Kancelariji za e-upravu radi pomoći. Nićiforovićeva je dodala da je osnovica za porez ostala ista, ali se sada plaća realan iznos poreza, bez prethodnih popusta koji su važili nekoliko prethodnih godina.

Neki građani su ove godine dobili više poreza nego prošle godine, dok je za neke iznos ostao isti. Nićiforović je objasnila da je osnovica povećana u prethodnim godinama, ali da su građani plaćali manje poreza nego što je bilo obračunato. Sada je taj model promenjen, pa se građanima obračunava pun iznos poreza.

Za 2022. godinu propisano je da porez ne sme biti veći nego za 2021. godinu, ali se osnovica povećava. Za 2023. godinu, povećanje poreza može ići do pet odsto, iako je osnovica povećana. Nićiforović je istakla da će građani moći da vide detalje obračuna poreza na svojim rešenjima.

U međuvremenu, svi Beograđani se pozivaju da prate vesti iz Srbije i sveta putem Telegram kanala, kao i da instaliraju aplikaciju 24sedam kako bi bili u toku sa najnovijim vestima. Pratite nas i na društvenim mrežama kako biste ostali informisani o najnovijim dešavanjima.

Milan Petrović avatar