Ponašanje opozicije najviše obradovalo Kurtija i prištinske medije

Milan Petrović Avatar

Član predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković reagirao je na ponašanje opozicije u Skupštini Srbije danas. Opozicija je izazvala prisustvovanje predstavnika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i prištinskih medija. Prištinski mediji su pisali o današnjoj konstitutivnoj sednici na kojoj su predstavnici opozicionih stranaka zviždali, ometali sednicu i držali transparente s porukom “pokrali ste izbore”.

“Divljanje opozicije u Skupštini Srbije obradovalo je najviše Aljbina Kurtija i medije u Prištini. Tamo su đilasovci zvezde! Kako i ne bi, kad se služe istim nasilnim metodama u parlamentu i ciljaju predsednika Vučića!”, napisao je Petković na platformi Oks. Ova situacija nije politički konstruktivna niti odražava ozbiljnost i poštovanje institucija, već izaziva napetosti i podjele u društvu.

Ukoseni politički stavovi i neslaganja mogu se iskazati na konstruktivan i miran način, a nasilje i prekidi sednica samo doprinose destabilizaciji političke situacije u državi. Ovakvo ponašanje stvara izolaciju i neprilike u radu parlamenta, čime se postiže kontraproduktivni efekt.

Ova situacija predstavlja narušavanje institucija i demokratskih standarda i kao takva treba biti osuđena i sankcionisana. Skupština Srbije treba da bude mesto gde se donose ozbiljne odluke u najboljem interesu građana, a ne mesto gde se vrši politički performans i manifestuje netrpeljivost.

Kao član predsedništva vladajuće stranke, Petar Petković stao je u odbranu institucija i osudio nasilje i neprimereno ponašanje u parlamentu. Ovaj stav je od presudne važnosti za očuvanje integriteta državnih institucija i stabilnosti političke situacije.

Ovo mišljenje podržala je i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da je važno da se političko neslaganje iskazuje na miran i civilizovan način, koji je u skladu s demokratskim principima i vrednostima.

Opozicija i vlast trebaju pronaći zajednički jezik i naći konstruktivne načine za rešavanje političkih pitanja i interesa građana. Opozicija će postići veći uticaj i podršku građana ukoliko se izjasni za odgovornu i konstruktivnu politiku, a ne kroz nasilje i destruktivne akcije.

Ova situacija je također odjeknula u okolnim državama i u međunarodnoj zajednici. Javno izražavanje političkih neslaganja u parlamentu na ovakav način nije očekivano i nije u skladu s demokratskim standardima i pravilima.

Da bi se izbegle slične situacije i problemi u budućnosti, važno je da političke stranke pronađu zajednički jezik i usaglase stavove, kako bi se omogućilo normalno i neometano funkcionisanje rada parlamenta.

Ovo ponašanje nije u interesu ni opozicije ni vlasti, već samo doprinosi jačanju političke podeljenosti i netrpeljivosti među političkim subjektima.

Uzajamno poštovanje, dijalog i tolerancija ključni su za konstruktivno rešavanje političkih pitanja i izazova, a ne nasilje i destabilizacija parlamenta.

Zbog toga je važno osuditi i sankcionisati političke aktere koji svoje nezadovoljstvo izražavaju na način koji je u suprotnosti s demokratskim vrednostima i pravilima.

Prelazak preko ovakvih ponašanja i prekršaja neće doprineti poboljšanju političke situacije, već će samo dodatno podstaknuti i ohrabriti nasilje i netrpeljivost u političkoj areni.

Ovoj situaciji treba pristupiti s ozbiljnošću i odlučnošću, kako bi se poslala poruka da ovakvo ponašanje i postupci nisu prihvatljivi i da mogu izazvati ozbiljne posledice.

Stabilnost i normalno funkcionisanje institucija ključno je za očuvanje državne sigurnosti i demokratskog poretka, a nasilje i destabilizacija samo stvaraju rizik i pretnju po stabilnost političke situacije.

Ovaj stav zauzeli su i brojni politički analitičari, društveni aktivisti i predstavnici međunarodne zajednice, koji su osudili ovakvo ponašanje i izrazili podršku konstruktivnim i mirnim političkim akcijama. Očuvanje integriteta parlamenta i institucija zemlje ključna je za očuvanje demokratskog poretka i stabilnosti političke sitaucije.

U saradnji s političkim subjektima, građanima i civilnim sektorom, potrebno je pronaći efikasne i konstruktivne načine za rešavanje političkih pitanja i unapređenje demokratskog poretka. To je jedini način da se sačuva stabilnost i normalan rad parlamenta, kao i unapredi politička situacija u državi. Opozicija i vlast trebaju zajedno raditi na iznalaženju zajedničkog jezika i konstruktivnim pristupom političkim pitanjima, kako bi se postigao pomak i unapredio društvo i politički sistem u celini.

Milan Petrović Avatar