POBUNA TENISERA, PRETE TUŽBOM – ATP U PROBLEMU! Novak Đoković upozoravao, ali nije imao ko da sluša…

Aleksandar Vuković avatar

Na teniskoj sceni u poslednje vreme vodi se žučna rasprava o pravima dubl tenisera. Naime, ATP je najavio promene koje bi ograničile učešće klasičnih „dublaša“ na turnirima, što je naišlo na oštru reakciju 49 igrača, uključujući 10 iz top 20.

Ove promene su planirane kako bi se takmičenje učinilo zanimljivijim, ali su izazvale velike kontroverze među igračima specijalizovanim za dubl. Pismo uz pretnju tužbom poslato je ATP-u, a teniseri su istakli da će se posavetovati oko daljih koraka ukoliko restrikcije budu nastavljene.

Revolta među teniserima doprinela je i nedavna situacija u kojoj Novak Đoković nije imao podršku u najavi promena. To ga je navelo da se povuče sa čela Saveta igrača ATP i osnuje svoju organizaciju PTPA koja se bori za prava tenisera u nižim rangovima.

Osim promena u singl konkurenciji, potrebna je i reforma u dublu kako bi se osigurala prava i mogućnosti za sve igrače na teniskim turnirima. Očekuje se da novi propisi, koji su privremeno povučeni sa turnira u julu, budu ozvaničeni nakon Vimbldona.

Ovaj slučaj predstavlja samo jedan u nizu pobuna u svetu tenisa i ukazuje na potrebu za boljom zaštitom i podrškom igrača van samog vrha rang liste. Sve oči sada su uprte ka ATP-u i ishodu ove kontroverze koja je uzburkala tenisku javnost.

Aleksandar Vuković avatar