PISANJE JE VRSTA TRANSFUZIJE DUHA: Intervju

Tamara Nikolić avatar

Ana Ristović, pesnikinja i prevodilac, nedavno je nagrađena prestižnom Vaskovom nagradom u Vršcu. Ana ističe da je čast dobiti nagradu koja nosi ime poznatog pesnika Vaska Pope, koji je bio inovator u srpskom pesništvu. Ana se prvi put susrela sa Popinom poezijom u srednjoj školi i bila je očarana njegovim stilom i temama koje je obrađivao. Ana ističe da je književna kritika neophodna za praćenje i vrednovanje poezije, ali pesnici treba da se klonu sujete i želje za nagradama. Ona smatra da poezija danas predstavlja neku vrstu subverzije u svetu konzumerizma i populizma, jer podstiče čitaoca na razmišljanje i osvešćivanje. Ana takođe ističe važnost radionica kreativnog pisanja za one koji žele da se izraze kroz poeziju.

Ana pripada generaciji pesnika koji su počeli objavljivati svoje radove u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Ona ističe da su prve pesničke zbirke tada objavljivali manji izdavači, poput „Pegaza“ i Matice srpske. Ana preporučuje nekoliko savremenih pesnika koji se ističu svojim radom. Kao prevodilac, Ana smatra da su prevodioci često potcenjeni i da se njihov rad ne ceni dovoljno. Ona ističe da je prevođenje poezije poseban izazov, jer prevodioci moraju preneti suštinu i ritam originalnog dela.

Kada je reč o budućnosti poezije, Ana veruje da će svet i dalje napredovati, ali ističe važnost vraćanja knjigama i čitanju u svakodnevici. Ona smatra da je usporavanje i vraćanje sebi kroz knjigu ključno za spas sopstvene duše u svetu koji sve brže juri ka budućnosti. Ana poziva čitaoce da se vrate knjigama, poeziji i jeziku kako bi pronašli mir i smisao u svakodnevnom životu.

Tamara Nikolić avatar