Otvarnje izložbe o slavnom naučniku na Gardošu

Milan Petrović avatar

U Umetničkoj galeriji „Čubrilo“ u Kuli na Gardošu, 10. jula u 20 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Najznačajniji trenuci u životu Nikole Tesle“, kojom će biti obeležen „Teslin dan u Zemunu“ i 168 godina od rođenja ovog velikog naučnika. Posetioci će imati priliku da vide izložbu fotografija Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa na kojima su zabeleženi važni trenuci iz života Nikole Tesle, kao što su brojna otkrića, prvo zaposlenje u Njujorku, prvi patent, predavanja, putovanja i jedina poseta Srbiji, kao i najznačajnija priznanja koja je dobio.

Zemun već 12 godina slavi dan rođenja Nikole Tesle kao važnu manifestaciju za građane ovog grada u oblasti kulture, pridružujući se metropolama širom sveta u podsećanju na život i delo ovog velikana i inovatora srpskog porekla, koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke i pronalazaštva. Pored toga, 10. jula se takođe proslavlja i Dan nauke.

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena, poznat po svojim revolucionarnim otkrićima u oblasti elektrotehnike i fizike. Rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljan na teritoriji današnje Hrvatske, a tokom svog života radio je i živeo u različitim delovima sveta, uključujući i Srbiju. Teslina dela su ostavila dubok trag u razvoju moderne tehnologije i nauke i inspirisala mnoge generacije naučnika i istraživača.

Priredba u Umetničkoj galeriji „Čubrilo“ u Kuli na Gardošu će biti prilika da se građani Zemuna i posetioci upoznaju sa važnim trenucima iz života Nikole Tesle i da se podsete njegovog značaja za nauku i tehnologiju. Izložba će trajati nekoliko nedelja, pružajući posetiocima mogućnost da bolje upoznaju život i delo ovog velikog naučnika.

Ova manifestacija je deo šireg napora da se očuva sećanje na Nikolu Teslu i da se istakne njegov doprinos razvoju nauke i tehnologije. Pored toga, ovakve manifestacije imaju za cilj da inspirišu i motivišu buduće generacije naučnika i istraživača da nastave Teslinim stopama i doprinesu daljem razvoju nauke i tehnologije.

Teslin dan u Zemunu će biti prilika da se građani upoznaju sa životom i delom ovog velikog naučnika i da se podsete njegovog značaja za svetsku nauku i tehnologiju. Izložba fotografija u Umetničkoj galeriji „Čubrilo“ će predstavljati važne trenutke iz života Nikole Tesle i pružiti posetiocima uvid u njegov revolucionarni rad u oblasti elektrotehnike i fizike.

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, čije je delo imalo dubok i trajan uticaj na razvoj nauke i tehnologije. Njegova otkrića su promenila svet i postavila temelje moderne elektronike i elektrotehnike. Rođen u malom selu Smiljanu, Tesla je tokom svog života radio u različitim zemljama i ostvario velike uspehe u oblasti elektrotehnike, fizike i drugih naučnih disciplina.

Teslina dela su ostavila neizmeran trag u svetu nauke i tehnologije i inspirisala mnoge generacije naučnika i inovatora širom sveta. Njegova genijalnost i vizionarski pristup naučnom istraživanju i pronalazaštvu su ga učinili jednim od najuticajnijih naučnika u istoriji čovečanstva.

Ovog 10. jula, građani Zemuna će imati priliku da se upoznaju sa životom i delom Nikole Tesle i da se podsete njegovog neizmerog doprinosa naučnom progresu i tehnološkom razvoju. Izložba „Najznačajniji trenuci u životu Nikole Tesle“ u Umetničkoj galeriji „Čubrilo“ će predstavljati važne momente iz života ovog velikog naučnika i pružiti posetiocima uvid u njegov revolucionarni rad u oblasti elektrotehnike i fizike.

Ova manifestacija je deo šireg napora da se očuva sećanje na Nikolu Teslu i da se istakne značaj njegovog dela za savremenu nauku i tehnologiju. Teslin dan u Zemunu će biti prilika da se građani upoznaju sa veličanstvenim dostignućima ovog genijalnog naučnika i da se inspirišu njegovim primerom da nastave da istražuju i otkrivaju nove tehnološke mogućnosti i inovacije.

Milan Petrović avatar