Opština Surčin izdvojila dva miliona dinara za izrada projekta sanacije tri crkve

Milan Petrović avatar

Opština Surčin izdvojila dva miliona dinara za finansiranje projekata uređenja tri crkve: Hrama Sv. Arhangela Gavrila u Progaru, Slovačkoj evangelističkoj A.V. crkvenoj opštini u Boljevcima i Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Jakovu. Predsednik opštine, Stevan Šuša, istakao je da već godinama unazad opština finansira projekte crkava i verskih zajednica na svojoj teritoriji kako bi podržali očuvanje i obnovu svetih hramova koji okupljaju veliki broj vernika. Takođe, cilj je očuvati tradiciju i različitost žitelja opštine ulaganjem u pravoslavne, rimokatoličke i slovačke crkve.

Prilikom potpisivanja ugovora, sveštenici su izrazili zahvalnost predsedniku opštine Surčin, ističući da odobrena sredstva znače mnogo za planirane aktivnosti. Nadaju se nastavku saradnje u narednim godinama jer prilozi vernika nisu dovoljni za očuvanje i unapređenje hramova. Projekti će biti od velikog značaja za verske zajednice i njihove vernike, te se nadaju kontinuiranoj podršci opštine.

Pored finansijske podrške, opština Surčin pruža i logističku pomoć verskim zajednicama kako bi se efikasno sproveli projekti uređenja crkava. Ovaj gest pokazuje posvećenost opštine očuvanju verske baštine i podršku verskim zajednicama u ostvarivanju njihovih ciljeva. Projekti će doprineti unapređenju verskog života u opštini Surčin i biti od koristi svim vernicima koji posećuju ove crkve.

Opština Surčin očekuje da će ulaganje u ovakve projekte doprineti jačanju verskih zajednica i poboljšanju verskog turizma na teritoriji opštine. Takođe, veruje se da će uređene crkve privući veći broj posetilaca koji će imati priliku da se upoznaju sa verskom i kulturnom baštinom opštine Surčin. Ova inicijativa će svakako doprineti boljem razumevanju i poštovanju verskih različitosti među građanima opštine.

Sveštenici verskih zajednica ističu da je podrška opštine od velikog značaja za njihov rad i da im omogućava da ostvare svoje verske obaveze i ciljeve. Ulaganje u uređenje crkava je važno za očuvanje verske tradicije i identiteta zajednice, te je svaka finansijska pomoć dobrodošla. Projekti će biti sprovedeni u skladu sa potrebama i zahtevima verskih zajednica uz punu podršku opštine.

Opština Surčin se ponosi svojim bogatim verskim nasleđem i želi da ga očuva za buduće generacije. Ulaganje u projekte uređenja crkava pokazuje posvećenost lokalne samouprave očuvanju verske i kulturne baštine opštine Surčin. Nadamo se da će ove inicijative doprineti jačanju duhovnog života građana i unapređenju verskog turizma na teritoriji opštine. Svesrdna podrška opštine verskim zajednicama je od izuzetne važnosti za njihov rad i doprinos zajednici.

Ukupan iznos od dva miliona dinara koji je opština Surčin izdvojila za finansiranje projekata uređenja crkava će biti od presudnog značaja za poboljšanje verskog života u opštini i pružanje podrške verskim zajednicama. Projekti uređenja crkava će omogućiti vernicima da se osećaju prijatno i dostojanstveno tokom verskih obreda i liturgija. Nadamo se da će ova inicijativa doprineti jačanju verskog života u opštini Surčin i da će biti od koristi svim građanima opštine.

Milan Petrović avatar