Openhajmer’”dobio najviše nominacija za Bafta nagrade,

Tamara Nikolić Avatar

Nominacije za Bafta nagrade su objavljene i krenule su kontroverze na društvenim mrežama. Film “Openhajmer” Kristofera Nolana ima najviše nominacija, čak 13, a zatim slijede film “Jadna stvorenja” sa 11 nominacija, te “Ubistva pod cvetnim mesecom” i “Zona interesa” sa po devet nominacija.

Svečana ceremonija dodele Bafta nagrada će se održati 18. februara u Londonu, a evo liste nominacija:

– Za najbolji film nominovani su Anatomija pada, “The Holdovers”, “Ubistva pod cvetnim mesecom”, “Openhajmer” i “Jadna stvorenja”.

– U konkurenciji za najbolji engleski film našli su se “All of Us Strangers”, “Kako se kresnuti”, “Napoleon”, “Stari hrast”, “Jadna stvorenja”, “Rye Lane”, “Soltburn”, “Scrapper”, “Vonka” i “Zona interesa”.

– Nagradi za najboljeg glumca nadaju se Bredli Kuper (za nastup u filmu “Maestro”), Kolman Domingo (“Rustin”), Pol Đamati (“The Holdovers”), Kilijan Marfi (“Openhajmer”) i Teo Jo (“Prošli životi”).

– U konkurenciji za najbolju glumicu našle su se Fantazija Barino ( za nastup u ostvarenju “The Color Purple”), Keri Maligan (“Maestro”), Vivijan Opara (“Rye Lane”), Margo Robi (“Barbi”), Ema Stoun (“Jadna stvorenja”) i Sandra Huler (“Anatomija pada”).

– Za najbolji originalni scenario nominovani su “Anatomija pada”, “Barbi”, “The Holdovers”, “Maestro” i “Prošli životi”.

– Za najbolji adaptirani scenario nominovani su “All of Us Strangers”, “American Fiction”, “Openhajmer”, “Jadna stvorenja” i “Zona interesa”.

– U konkurenciji za najboljeg reditelja našli su se Endru Heig za ostvarenje “All of Us Strangers”, Žastin Trije za “Anatomiju pada”, Aleksandar Pejn za “The Holdovers”, Bredli Kuper za “Maestro”, Kristofer Nolan za film “Openhajmer” i Džonatan Glejzer za “Zonu interesa”.

– Najbolji strani film biće jedan od sledećih – “20 dana u Mariupolju”, “Anatomija pada”, “Prošli životi”, “Society of the Snow” i “Zona interesa”.

– Nagrada za najbolju sporednu glumicu čeka Emili Blant za ulogu u filmu “Openhajmer”, Danijelu Bruks za “The Color Purple”, Kler Foj za “All of Us Strangers”, Sandru Huler za “Zonu interesa”, Rozamund Pajk za “Saltburn” ili DaVajn Džoj Rendolf za film “The Holdovers”.

Bafta nagrade su veoma značajne u svijetu filma, a ovogodišnji nominovani filmovi ukazuju na to da će biti veoma interesantna dodela nagrada. Budimo u iščekivanju 18. februara i vidimo ko će ponijeti titulu najboljeg u svojoj kategoriji.

Tamara Nikolić Avatar