Oglasilo se više javno tužilaštvo o pretnjama Danilu Vučiću: Utvrđuje se da li ima elemenata krivičnog dela

Jovana Radić avatar

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom pretnji koje su upućene Danilu Vučiću, sinu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Tužilaštvo je naložilo Prvom osnovnom javnom tužilštvu da formira predmet i ispita da li u navodima opozicionog političara Srđana Škora ima elemenata krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika i njegove porodice. Konkretno, naloženo je da se pribavi snimak emisije emitovane na televiziji KTV u kojoj je Škoro izneo sporne navode u vezi sa predsednikom i njegovim sinom, kao i da se preduzmu druge odgovarajuće radnje u cilju davanja ocene da li u tim navodima ima elemenata krivičnog dela.

Pomenuta emisija zrenjanjnske televizije KTV snimljena je u studiju koji se nalazi na opštini Palilula. Škoro je u emisiji izjavio da bi predsednika Srbije i njegovog sina trebalo poslati na prinudni rad u rudnik, ukinuti Danilu Vučiću obezbeđenje i ostaviti ga bez zaštite, pa ga samog poslati na Kosovo. Osim toga, Škoro je predložio da ih odvedu u rudnik u Boru ili Majdanpeku, drže na otvorenom, snimaju i tuširaju uranijumom, uz prisustvo kamera kako bi „narod video“. Škoro je istakao da bi, kada bi se promenila vlast, držao Vučića i njegovog sina na otvorenom mestu kako bi doprineli razvoju Srbije, te da bi trebali pokazati svojim primerom kako je uranijum bezopasan.

Ove izjave Škora izazvale su oštru osudu javnosti, a predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić reagovali su na ove pretnje. Brnabić je osudila pretnje ubistvom Danilu Vučiću i postavila pitanje gde je granica i kako ovakva mržnja može prestati. Vučić je takođe reagovao istakavši da nikada neće dopustiti da se bilo čije dete nađe na meti takvih pretnji, te da će se boriti za normalnu Srbiju.

Očekuje se da će Prvo osnovno javno tužilštvu dostaviti rezultate istrage o ovom slučaju i dati ocenu da li postoji osnov sumnje da su izjave Škora ugrozile sigurnost predsednika i njegove porodice. S obzirom na ozbiljnost situacije, očekuje se da će ovaj slučaj dobiti punu pažnju pravosudnih organa kako bi se utvrdila odgovornost za izrečene pretnje i adekvatno reagovalo.

Ova situacija ukazuje na važnost odgovornog i primerenog javnog izražavanja političkih stavova, kao i potrebu za očuvanjem sigurnosti i stabilnosti društva. Pretnje i nasilje ne smeju biti prihvatljivi u političkom diskursu, a svako iznošenje takvih stavova treba biti adekvatno sankcionisano u skladu sa zakonom. Na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem se poštuju osnovna ljudska prava i slobode, te se omogućava demokratsko sučeljavanje političkih ideja bez straha od nasilja i pretnji.

Jovana Radić avatar