Objavljeni zvanični podaci, plate i penzije veće i pored krize izazvane pandemijom

Milan Petrović avatar

Prošla godina donela je rast plata i penzija u Republici Srpskoj, iako su uslovi na tržištu bili otežani zbog pandemije korona virusa. Prema podacima Zavoda za statistiku, prosečna neto plata u prošloj godini bila je 956 maraka, što je povećanje od 5,6 odsto u odnosu na 2019. godinu. Takođe, prosečna penzija je porasla za 4,2 odsto, a broj zaposlenih je veći za 1.861 lice u poređenju sa prethodnom godinom.

Goran Račić, predsednik banjalučke Privredne komore, ističe da trend rasta plata traje već nekoliko godina. Cilj postavljen pre nekoliko godina bio je prosečna plata od 1.000 maraka, što je danas ostvareno. Račić navodi da su određeni mehanizmi države u borbi protiv sive ekonomije doprineli ovom rastu.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja smatra da su ovi podaci kontroverzni u uslovima globalne pandemije, ali ipak ohrabrujući. Pandemija je pokazala važnost diversifikacije u snabdevanju i potrebu za podrškom domaćim proizvođačima. Račić ističe da je važno da se promoviše kupovina domaćih proizvoda kako bi se jačala domaća ekonomija.

Povećanje penzija za januar mesec iznosilo je tri odsto za 267.263 korisnika prava. Ovo povećanje zahteva dodatnih 42 miliona na godišnjem nivou, a sredstva su obezbeđena uprkos pandemiji i smanjenju privrednih aktivnosti. Mladen Milić, direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, ističe da je vanredno povećanje bilo neophodno zbog smanjene potrošnje i zatvorenih tržišta usled pandemije korona virusa.

Ovo redovno godišnje usklađivanje iznosi 2,16 odsto, dok je vanredno povećanje 0,84 odsto. Milić ističe da je pandemija uticala na negativan trend u troškovima života, te je vanredno povećanje bilo neophodno kako bi se nadoknadile posledice smanjene potrošnje i zatvorenih tržišta.

Ukupno gledano, povećanje plata i penzija u Republici Srpskoj predstavlja ohrabrujući trend u teškim ekonomskim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa. Vlada i institucije rade na podršci privredi i stanovništvu kako bi se očuvala stabilnost i podržao dalji ekonomski rast. Domaći proizvođači igraju važnu ulogu u jačanju ekonomije, te je važno podržati njihov rad i promovisati kupovinu domaćih proizvoda kako bi se ojačala lokalna privreda.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: