Novi evropski dokumentarni film i Eko Doks na Palićkom festivalu

Tamara Nikolić avatar

U sklopu 31. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, biće prikazane selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eko Doks. Selektor oba programa je Igor Toholj. U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi poput „Mesto pod suncem“ rediteljke Mete Karle Albrehtsen iz Danske i Švedske, „April u Francuskoj“ Davida Boareta iz Francuske, „Ujed poput pčele“ reditelja LEONE-a iz Italije i Francuske, „Nepripitomljena tela“ Eline Psiku iz Grčke, Švajcarske, Italije i Bugarske te „Zinzindurrunkarratz“ Oskara Alegrije iz Španije.

Igor Toholj je istakao da dokumentarci iz selekcije Novi Evropski dokumentarni film ne predstavljaju potpuno objektivnu sliku današnjeg sveta, već da reflektuju deliće jednog povremeno bizarnog univerzuma. Selekcija Eko Dok će predstaviti ostvarenja poput „Šuma“ rediteljke Lidije Dude iz Poljske i Češke, „Gerlah“ Alione Van Der Horst iz Holandije, „Držeći nebo“ Pitera Van Ekea iz Belgije, Holandije i Brazila, „Planeta Šljivova“ Vladimira Perovića iz Srbije, „Svet po mom tati“ Marte Kovarove iz Češke te „Gde smo nekada spavali“ Mateusa Verlea iz Nemačke.

Toholj je dodao da ovogodišnja selekcija Eko Doks donosi šest dokumentarnih filmova čiji protagonisti nude alternative u načinu života i pristupu aktuelnim problemima planete Zemlje, te proširuju vidike u vođenju ekološke svesti. U pratećem programu festivala, tradicionalno će biti održana ekološka panel-diskusija na temu „Klimatske promene – menjaju ekološku svest javnosti“ u kojoj će se iz ugla kinematografije raspravljati o aktuelnim pitanjima.

Festival evropskog filma Palić pruža priliku da se publici prikažu najbolji dokumentarci sa evropskog kontinenta, istražujući različite teme i perspektive kroz filmsko stvaralaštvo. Ove godine, programi Novi evropski dokumentarni film i Eko Doks okupiće filmove koji se bave aktuelnim socijalnim, ekološkim i političkim pitanjima, pružajući dublji uvid u svet oko nas i podstičući razmišljanje o mogućim rešenjima i promenama.

Filmsko stvaralaštvo ima moć da inspiriše, informiše i podstakne na akciju, posebno kada je reč o temama kao što su zaštita životne sredine i održivost planete. Kroz dokumentarne filmove, gledaoci mogu bolje razumeti kompleksnost problema koje naš svet danas suočava, te promišljati o sopstvenim navikama i uticaju na okolinu.

Ekološka panel-diskusija na festivalu pruža dodatnu priliku za otvorenu debatu o važnosti ekološke svesti i odgovornosti svakog pojedinca za očuvanje životne sredine. Kroz filmsku umetnost i stručnu raspravu, posetioci festivala mogu bolje sagledati složenost klimatskih promena i potencijalne posledice po ljudsku civilizaciju.

Festival evropskog filma Palić je važan kulturni događaj koji okuplja filmske stvaraoce, profesionalce i zaljubljenike u sedmu umetnost, pružajući im platformu za deljenje ideja, iskustava i vizija kroz filmske radove. Kroz raznovrsne programe i selekcije, festival promoviše dijalog, raznolikost i kreativnost u filmskoj industriji te podstiče razmenu znanja i inspiracije među učesnicima i publikom.

Učešće u festivalu evropskog filma Palić može biti inspirativno iskustvo za sve one koji vole filmsku umetnost i žele da se informišu o aktuelnim temama i trendovima u evropskoj kinematografiji. Kroz gledanje i diskusiju o dokumentarnim filmovima, posetioci mogu proširiti svoje horizonte i razviti novu perspektivu o važnim društvenim i ekološkim pitanjima.

Tamara Nikolić avatar