NASA se kladi na kameru od 36 piksela

Milan Petrović avatar

NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb pravi velike korake u astronomiji sa svojim prvenstveno infracrvenim fotografijama od 122 megapiksela snimljenim 1,5 miliona kilometara od Zemlje. Međutim, najnoviji „ski-peeper“ svemirske agencije ima drugačiji pristup, izvodeći revolucionarnu nauku o svemiru sa samo 36 piksela.

Misija rendgenskog snimanja i spektroskopije (KSRISM), nazvana „Krizma“, rezultat je saradnje između NASA-e i Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Satelit misije lansiran je prošlog septembra i od tada intenzivno istražuje kosmos u potrazi za odgovorima na neka od najsloženijih pitanja nauke. Glavni instrument misije, Resolve, opremljen je senzorom slike od samo 36 piksela.

„Odlučnost je mnogo više od obične kamere. Njen detektor meri temperaturu svakog rendgenskog zraka koji ga pogodi“, izjavio je Brian Williams, naučnik NASA-in KSRISM projekta u Godardu. „Resolve je mikrokalorimetarski spektrometar koji omogućava merenje malih količina toplote koju isporučuje svaki dolazni rendgenski snimak, što nam daje mogućnost da vidimo hemijske otiske elemenata koji se nalaze u izvoru sa neviđenom preciznošću.“

Resolvov impresivan niz piksela omogućava detekciju „mekih“ rendgenskih zraka koje imaju energiju približno 5000 puta veću od talasnih dužina vidljive svjetlosti. Glavni fokus instrumenta je istraživanje najtoplijih kosmičkih regiona, najvećih struktura i najmasivnijih nebeskih objekata kao što su supermasivne crne rupe. Iako ima ograničen broj piksela, svaki piksel u Resolveu je izuzetan, mogući da generiše bogat spektar vizuelnih podataka koji obuhvataju energetski obim od 400 do 12.000 elektron-volti.

NASA tvrdi da Resolve instrument može pratiti kretanje elemenata unutar mete, pružajući naučnicima trodimenzionalno stanovište. Gas koji se kreće prema nama emituje zračenje veće energije, dok gas koji se udaljava emituje zračenje niže energije. Ova sposobnost otvara nove putove za naučna istraživanja. Na primjer, omogućava naučnicima da razumeju protok vrelog gasa u jatima galaksija i da prate kretanje različitih elemenata u ostatcima eksplozija supernovih.

Ovaj impresivan instrument daje astronomima jedinstvenu priliku da prodru u najintrigantnije aspekte svemira i da dobiju dublji uvid u njegove tajne. Iako možda ne može snimati fotografije visoke rezolucije kao teleskop Džejms Veb, Resolve donosi revolucionarnu tehnologiju koja pomaže u stvaranju novih otkrića i razumevanju svemira na potpuno novi način.

U zaključku, misija KSRISM i njegov instrument Resolve otvaraju nove horizonte u proučavanju svemira i omogućavaju nam da vidimo dublje i dalje nego ikad ranije. Sa samo 36 piksela, Resolve je dokaz da ne treba puno da se postigne velike stvari u svemirskoj istraživačkoj zajednici. Sa svakim novim otkrićem, svemir se otvara pred nama sa sve većim i opsežnijim mogućnostima za istraživanje i razumevanje njegove suštine.

Milan Petrović avatar