NASA objavila snimke asteroida koji je proletio pored Zemlje (VIDEO)

Milan Petrović avatar

Asteroid 2024 MK je pratila radar mreža za duboki svemir Goldstone, a slike su objavljene od strane Laboratorije za mlazni pogon agencije NASA. Ovaj asteroid nije bio stvarna pretnja za Zemlju, ali se prati radi mogućnosti skretanja i prikupljanja podataka. Prema podacima Evropske svemirske agencije, asteroid je veličine između 120 i 260 metara i prvi put je otkriven 16. juna.

Ovi podaci su od velike važnosti za razvoj planetarne odbrane. Lans Bener, glavni naučnik u JPL-u, ističe da su dve trećine ovih asteroida zapravo binarni sistemi, što je važno za procenu njihove orbite, mase i gustine. Ovo otkriće pomaže u razumevanju formiranja ovih asteroida i pruža ključne podatke o njihovoj strukturi.

Asteroid 2024 MK je deo grupe Apolo, a prošao je relativno blizu Zemlje na udaljenosti od 295.000 kilometara. Pored ovog asteroida, nedavno je prošao još jedan asteroid, 2011 UL21, koji je takođe bio bezopasan po našu planetu, ali je pratila ista procedura skeniranja i beleženja podataka.

Snimci ovih asteroida i njihovih orbita su od suštinske važnosti za razumevanje i praćenje svemirskih objekata koji se približavaju Zemlji. Ovi podaci omogućavaju naučnicima da predvide ponašanje i moguće pretnje od asteroida u budućnosti, čime se omogućava brza reakcija ukoliko se pojavi potencijalna opasnost.

NASA i druge svemirske agencije stalno prate nebeska tela koja prolaze pored Zemlje kako bi obezbedili sigurnost naše planete od potencijalnih pretnji. Ova tehnologija i istraživanja omogućavaju nam da bolje razumemo svemir oko nas i da se pripremimo za eventualne opasnosti koje mogu nastati.

Uprkos tvrdnjama da asteroidi kao što je 2024 MK nisu realna pretnja za Zemlju, važno je nastaviti sa praćenjem i istraživanjem ovih svemirskih objekata. Kroz ove studije i analize, možemo unaprediti naše znanje o svemiru i bolje se pripremiti za potencijalne opasnosti koje nam može doneti svemirski svet oko nas.

U zaključku, asteroid 2024 MK je prošao pored Zemlje na bezbednoj udaljenosti, ali je ipak bio predmet pažljivog praćenja i dokumentovanja od strane naučnika i istraživača. Ovi podaci su od suštinskog značaja za dalje razumevanje svemira i ispitivanje ponašanja asteroida koji prolaze pored naše planete. Kroz ove studije, možemo bolje razumeti svemir oko nas i pripremiti se za moguće opasnosti koje nam donosi svemirski prostranstva.

Milan Petrović avatar