Narodna banka Srbije osudila sprečavanje unošenja dinara na Kosovo

Jovana Radić Avatar

Narodna banka Srbije (NBS) osudila je incident koji se dogodio danas kada su privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji sprečile ulazak dinarskih sredstava namenjenih plaćanju plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, na prostor Kosova i Metohije.

U zvaničnom saopštenju, NBS je izrazila oštro nezadovoljstvo, istakavši da je onemogućavanje pristupa dinarima na teritoriji Kosova i Metohije čin koji predstavlja grubo kršenje sporazuma postignutih u Briselu, ali i nepoštovanje osnovnih principa slobodnog kretanja kapitala i robe.

Prema saopštenju NBS, ovo ograničenje utiče direktno na funkcionisanje makroekonomske i monetarne politike Srbije, ali i na finansijsku stabilnost i zaštitu interesa građana. Takođe, NBS je istakla da će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitila interese svojih građana i pružila im neophodnu podršku.

Ovo nije prvi put da dolazi do problema u vezi sa sredstvima namenjenim Srbima na Kosovu i Metohiji. Prema rečima NBS, ovo je stalni i sistematski problem koji se javlja već godinama, što ugrožava bezbednost i sigurnost građana.

NBS je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje i stane u zaštitu prava Srba na Kosovu i Metohiji, te da se spreče dalji incidenti koji mogu dovesti do ozbiljnijih kršenja prava.

Reakcije na ovo ograničenje nisu izostale ni iz drugih delova Srbije. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo neprihvatljivo i da će Srbija učiniti sve da zaštiti interese svojih građana na Kosovu i Metohiji.

Siniša Mali je takođe poručio da će se obratiti i međunarodnim organizacijama kako bi rešio ovaj problem i omogućio normalno funkcionisanje finansijskog sistema na teritoriji Kosova i Metohije. On je istakao da je ovo pitanje od suštinskog značaja za građane Srbije na Kosovu i Metohiji, te da će Srbija učiniti sve što je neophodno kako bi zaštitila prava svojih građana.

Ovaj incident je takođe naišao na osudu i sa strane međunarodne zajednice. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je ovo neprihvatljivo i da je potrebno poštovati dogovore postignute u Briselu.

Lajčak je istakao da je ovo pitanje od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, te da je neophodno da se obezbedi slobodno kretanje kapitala i roba. On je najavio da će kontinuirano raditi na pronalaženju rešenja za ovaj problem, te da će se angažovati i međunarodne organizacije kako bi se osiguralo normalno funkcionisanje finansijskog sistema na Kosovu i Metohiji.

Ovo oštro osuđivanje i reakcija NBS, kao i drugih državnih organa i međunarodne zajednice, ukazuje na ozbiljnost problema sa kojim se suočavaju građani Srbije na Kosovu i Metohiji. Ograničavanje pristupa dinarima predstavlja jasan signal da je situacija na teritoriji Kosova i Metohije sve složenija, te da je potrebno hitno pronaći rešenje za ovo pitanje. Dalji incidenti mogu dovesti do ozbiljnih posledica po finansijsku stabilnost i bezbednost građana, te je neophodno preduzeti odgovarajuće mere kako bi se rešio ovaj problem.

Jovana Radić Avatar