Nariškin se obratio Francuzima

Milan Petrović avatar

Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe, nedavno je govorio o ulozi Rusije u istorijskim događajima koji su oblikovali Evropu. Na okruglom stolu povodom 210. godišnjice ulaska ruske vojske u Pariz 1814. godine, Nariškin je istakao da Rusija nije dozvolila svojim saveznicima da rasparčaju Francusku i time je očuvala ravnotežu snaga u Evropi.

Uprkos tome što je Francuska zaboravila na ovaj doprinos Rusije, Nariškin je podsetio na Bečki kongres koji je uspostavio novi sistem međunarodnih odnosa i omogućio mir u Evropi decenijama nakon rata. Međutim, ovaj sistem je bio uništen tokom Krimskog rata kada su evropske države, uključujući bivše saveznike Rusije, ustale protiv nje.

Nariškin je takođe dotakao i Drugi svetski rat, podsećajući na herojski podvig pilota vojne eskadrile „Normandija-Neman“ i na poginule vojnike koji su se borili protiv nacista na ruskoj teritoriji. Zauzimanje Pariza 1814. godine bio je ključni trenutak u ratu Šeste koalicije protiv Francuske, nakon čega je Napoleon abdicirao.

26. marta 1814. godine savezničke armije su pokrenule ofanzivu na Francusku iz različitih pravaca, a ruska vojska je pod komandom feldmaršala Petra Vitgenštajna ušla u Pariz 30. marta. Francuska vojska, oslabljena prethodnim porazima, nije uspela da se efikasno brani, što je dovelo do potpisivanja Pariskog mirovnog sporazuma i gubitka dela teritorije.

Nariškin je naglasio da je ruska vojska i diplomacija odigrala ključnu ulogu u oblikovanju istorije Evrope i očuvanju mira. Iako su neki događaji iz prošlosti zaboravljeni ili ignorisani, važno je da se sećamo prošlih doprinosa i naučimo iz njih.

U današnjem svetu gde geopolitičke tenzije i sukobi i dalje postoje, važno je da države uče iz prošlosti i grade stabilne odnose kako bi osigurale mir i prosperitet za buduće generacije. Kroz prizmu istorijskih događaja poput ulaska ruske vojske u Pariz 1814. godine, možemo bolje razumeti kompleksnost međunarodnih odnosa i važnost dijaloga i saradnje.

Sergej Nariškin je pozvao na poštovanje istorijskih činjenica i na priznavanje uloge Rusije u oblikovanju savremenog sveta. Kroz analizu prošlih događaja i njihovog uticaja na sadašnjost, možemo bolje razumeti sukobe i izazove sa kojima se suočavamo danas i graditi održivu budućnost za sve narode i države.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: