Najviše nominacija imaju “Barbi” i “Openhajmer”, evo ko su i glavni favoriti

Tamara Nikolić Avatar

Dodela Zlatnih globusa, poznatih holivudskih filmskih nagrada, održaće se 7. januara u hotelu Beverli Hilton u Los Anđelesu. Najviše nominacija ima globalni filmski hit “Barbi” sa 10 nominacija, dok je na drugom mestu “Openhajmer” sa osam nominacija, film koji je takođe obeležio prošlu godinu. Zlatni globus je često dobar pokazatelj za Oskara, jer su mnogi dobitnici ove nagrade takođe laureati Američke filmske akademije.

Magazin “Verajeti” objavio je članak u kome se ističe da se najviše očekuje od filma “Barbi” Grete Gervig, “Openhajmer” Kristofera Nolana, “Jadnih stvorenja” Jorgosa Lantimosa, a takođe se visoko kotira i film “Ubice Cvetnog Meseca” Martina Skorsezea. Slična su i predviđanja onlajn kladionica, gde se glumci Ema Stoun i Bredli Kuper izdvajaju kao favoriti.

Kada je reč o TV serijama, ističe se značaj naslova “Medved”, planetarno popularne HBO serije “Naslednici”, Netfliksov hit “Bif” i Epl TV+ serija “Ted Laso”. Nominacije u 26 kategorija objavljene su početkom decembra, uvedene su nove kategorije – najbolji blokbaster i najbolja izvedba u stend-ap nastupu. Svaka kategorija ima po šest nominacija, a za njih glasa oko 300 filmskih novinara i kritičara.

U kategoriji za najbolji film u žanru drame nominovani su: “Openhajmer”, “Ubistva pod cvetnim mesecom”, “Maestro”, “Prošli životi”, “Područje interesovanja” i “Anatomija pada”, a u kategoriji komedija ili muzikl: “Er”, “Ameriken fikšn”, “Barbi”, “Holdouvers”, “Mej disember” i “Jadna stvorenja”. Za najbolji film van engleskog govornog područja su nominovani: “Anatomija pada” kao francuski kandidat, “Folen livs” (Finska), italijanski “Io kapitano”, “Prošli životi” (Južna Koreja), “Društvo senga” (Španija) i “Zona interesa” (Velika Britanija).

Nominovani za najboljeg režisera su: Bredli Kuper za film “Maestro”, Greta Gervig za “Barbi”, Kristofer Nolan za “Openhajmera”, Martin Skorseze za “Ubistva pod cvetnim mesecom”, Jorgos Lantimos za “Jadna stvorenja” i Selin Song za “Prošli životi”. U trci za najbolje dramske uloge su glumci kao što su Kuper, Dikaprio, Marfi, Kigan, Skot, te glumice poput Bening, Gledstuon, Hiler, Li, Maligan i Speni.

Kada je reč o televizijskim serijama, trku vode “Naslednici”, “Medved” i “Samo ubice u zgradi”. Program ceremonije 81. dodele “Zlatnih globusa” će voditi komičar i glumac Džo Koj.

U kategoriji najbolje dramske serije takmiče se “1923”, “Kruna”, “Dimplomata”, “Lest of as”, “Morning šou” i “Naslednici”, a među komedijama “Ebot elementeri”, “Beri”, “Ber”, “Porotnici”, “Samoubistva u zgradi” i “Ted Laso”. Među nominovanim glumicama su Helen Miren, Bela Remzi, Keri Rasel, Sara Snuk, Imelda Staunton i Ema Ston, dok su među glumcima nominovani Brajan Koks, Kjeran Kalkin, Džeremi Strong, Geri Odlmen, Pedro Paskal i Dominik Vest.

U kategoriji najbolja filmska režija nalaze se: Bredli Kuper za “Maestro”, Greta Gervig – “Barbi”, Jorgos Lantimos – “Jadna stvorenja”, Kristofer Nolan – “Openhajmer”, Martin Skorseze – “Ubice cvetnog meseca”, Selin Song – “Prošli životi”. Svečanost će biti održana u hotelu “Beverli Hilton” u Los Anđelesu, a očekuje se da će biti puna iznenađenja i uzbuđenja.

Tamara Nikolić Avatar