Muškarac iz Medveđe umro od uboda stršljena!

Milan Petrović avatar

Muškarac iz Medveđe (45) preminuo je danas od posledica uboda stršljena. Nesrećni čovek umro je na kućnom pragu, pre nego što je uspeo da pozove Hitnu pomoć. Kada su ga pronašli, bilo je prekasno. Meštani tvrde da ga je stršljen ubo u venu na vratu. Iza sebe je ostavio suprugu, dvoje dece, majku, oca i sestru.

Ubod stršljena, tačnije ženke stršljena, jer samo one napadaju, obično je bezopasan i može izazvati samo blage simptome. Međutim, ubod ovog insekta može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kod osetljivih osoba jer stršljen može ispustiti supstance u telo žrtve koje su štetne. Otrov stršljena je manje toksičan od otrova osa, ali žaoka stršljena je veća, pa može prodreti dublje u kožu i uzrokovati veći bol.

Stručnjaci savetuju da se zaštite od stršljena prvenstveno ako je njihovo leglo ugroženo. Preporuka je da se, ako naiđete na roj stršljenova, sačuvate prisebnost. Takođe, važno je da se telo štiti odećom i sredstvima protiv insekata kada se nalazite u šumi ili prirodi.

Preporučuje se nošenje odeće jarkih boja jer stručnjaci veruju da stršljene više privlače jarki tonovi odeće nego tamni ili neutralni.

Letnja sezona na kupalištu u kanjonu reke Vučjanke u Srbiji je otvorena danas. Ovo je savršeno mesto za odmor i opuštanje u prirodi, gde posetioci mogu uživati u čistoj planinskoj vodi i prelepom okruženju. Nalazi se u blizini Medveđe, gde je nedavno tragično preminuo muškarac od uboda stršljena.

Poznato je da stršljeni mogu biti agresivni autom ako osete da im se leglo ili teritorija ugrožava. Zbog toga je važno da se posetioci opreza kad se nalaze u prirodi i da budu svesni prisustva ovih insekata.

Stršljeni su korisni insekti jer se hrane drugim štetnim insektima, ali isto tako mogu biti opasni za ljude ako se osećaju ugroženo. Zato je važno znati kako se zaštititi od njih i kako se ponašati u situaciji kada su prisutni.

Ukoliko vas stršljen napadne, važno je da ostanete mirni i pokušate se što pre udaljiti od njega. Takođe, treba da izbegavate vikanje ili mahanje rukama jer to može dodatno iritirati insekta. Nakon što se udaljite od stršljena, potrebno je da obratite pažnju na simptome alergijske reakcije, kao što su otok, crvenilo ili bol na mestu uboda. Ukoliko primetite bilo kakve ozbiljne simptome, odmah se obratite lekaru.

U slučaju da ste alergični na ubode insekata, važno je da uvek nosite sa sobom lekove ili adrenalin kao deo hitne terapije. Takođe, treba da imate na umu da je prevencija najbolji način zaštite od uboda stršljenova. Nosite dugu odeću i zatvorenu obuću kada ste u šumi ili drugim prirodnim okruženjima, posebno tokom letnjih meseci kada su stršljeni najaktivniji.

Stručnjaci preporučuju da se izbegava nošenje parfema ili drugih mirisnih proizvoda koji mogu privući insekte. Takođe je važno da se situacije u kojima se može doći u kontakt sa stršljenima pravilno procene i izbegnu, kako bi se smanjio rizik od uboda.

Ubod stršljena može biti bolan i neprijatan, ali u većini slučajeva prolazi bez ozbiljnih posledica. Međutim, u retkim slučajevima može doći do alergijske reakcije koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Zato je važno da se uvek ponašate oprezno kada ste u prirodi i da se pridržavate saveta stručnjaka o zaštiti od insekata.

Na kraju, treba imati na umu da su stršljeni deo prirodne ravnoteže i da imaju važnu ulogu u ekosistemu. Zato je važno da se sa njima postupa sa poštovanjem i oprezom kako bi se izbegle neprijatne situacije i neželjeni incidenti.

Milan Petrović avatar