Muk na Zapadu posle otvorenih poruka iz Sarajeva da je sporazum iz 1995. godine greška

Jovana Radić avatar

Na svaki korak koji se napravi u pravcu Beograda iz Banjaluke, Zapadna mašinerija reaguje kritikama da se ruši Dejtonski sporazum. Međutim, na kritike koje dolaze iz Sarajeva – vlada muk. Trenutno, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, je istakao da se u BiH pokušava stvoriti nova država, te da je Dejtonski sporazum samo smetnja i greška.

„Neko u Dejtonu je ozbiljno pogrešio, znamo ko je ta osoba, ali ne želim se vraćati na to. BiH bi bilo lakše napraviti ispočetka, da nije Dejtona“, rekao je Helez.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je izrazio zabrinutost zbog ovakvih izjava i upitao zvaničnike SAD zašto ignorišu ovu situaciju.

„Pitam Amerikance, Džejmsa O’Brajena, pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, i sve ostale koji se bave Balkanom, zašto ćute. Hoće li se ambasador SAD u BiH, Majkl Morfi, oglašavati o ovome ili će se samo baviti kritikama na račun Milorada Dodika? Ko onda u BiH ruši mir i ko želi nešto drugačije od mira i zajedničkog života“, istakao je Vučić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vladislav Jovanović, je također komentarisao ovu situaciju te je naveo kako Zapad ne reaguje na izjave iz Sarajeva zbog toga što žele suzbiti srpski uticaj na Balkanu.

„Zapad želi ukloniti srpski politički element s Balkana. Oni neprekidno izražavaju negodovanje zbog Dejtonskog sporazuma i pokušavaju stvoriti centralizovanu zemlju u kojoj će imati potpunu kontrolu. Republika Srpska gubi svoje nadležnosti, a ukoliko se ovakav proces nastavi dalje, Srpska bi mogla prestati postojati“, objasnio je Jovanović.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska je izgubila veliki broj nadležnosti koje su joj bile zagarantovane tim dokumentom. Među najvažnijim nadležnostima koje su oduzete Srpskoj su vojska i sistem odbrane, pravosuđe, poslovi iz oblasti bezbednosti, naplata poreza. Također, Republika Srpska je osjetila veliki udar kada su joj oduzete nadležnosti iz oblasti pravosuđa, te su formirani sudovi i tužilaštva na nivou BiH koji su se pokazali kao neprijatelji Srpskoj.

Jovana Radić avatar