MILOSRDNI LEKAR TELA I DUŠE: SPC i njeni vernici danas slave Prepodobnog Sampsona Stranoprimca

Milan Petrović avatar

Prepodobni Sampson Stranoprimac, rođen u starom Rimu, potiče iz ugledne porodice i bio je poznat po svojoj milosrdnosti i nesebičnosti. Njegova mladost bila je ispunjena učenjem, posebno u lekarskoj nauci, ali je Sampson isticao važnost hrišćanske vere i davao besplatne lekove i savete, kako za telo tako i za dušu.

Kada se preselio u Carigrad, postao je svetionik nade za siromašne. Patrijarh ga je rukopoložio za sveštenika zbog njegovih vrlina, a kada se car Justinijan Veliki teško razboleo, u snu mu je Bog otkrio da će ga izlečiti upravo Sampson. Kada je Sampson položio ruku na bolno mesto cara, on je čudesno ozdravio, čime je Sampson postao poznat širom carstva.

Iako mu je car nudio ogromno blago, Sampson je odbio i umesto toga želeo je da se sagradi dom za siromašne, gde je služio kao što roditelj služi svojoj deci. Milost prema siromašnima bila je prirodna za njega, a nakon smrti, njegova pomoć se i dalje osećala kroz molitve.

Prepodobni Sampson preminuo je 27. juna 530. godine i sahranjen je u Crkvi Svetog mučenika Mokija. Njegov život ostaje inspiracija mnogima kroz vekove, pokazujući da je moguće spojiti duhovnost i medicinu na najplemenitiji način. Njegova vera i ljubav prema bližnjima i dalje čine čuda i inspirišu mnoge.

Prepodobni Sampson Stranoprimac ostaje svetionik vere, milosrđa i lekarske profesije i njegova priča služi kao podsetnik da istinska vera i ljubav prema bližnjima imaju moć da učine čuda. Njegovo nasleđe živi kroz priče o njegovom nesebičnom služenju siromašnima i potrebnima, i inspiriše sve da slede njegov put dobrote i milosrđa.

Milan Petrović avatar