MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO „PAKAO“ Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku

Milan Petrović avatar

Useljenje u stan može biti frustrirajuće iskustvo, posebno kada majstori koji su angažovani na renoviranju ili adaptaciji ne ispoštuju dogovorene rokove. Ova situacija je poznata mnogim potrošačima prilikom kupovine nameštaja. Sve je veći broj žalbi građana na neažurnost i neodgovornost salona nameštaja koji probijaju dogovorene rokove dostave. Još veći problem nastaje kada kupljeni komadi stignu sa greškom, što dodatno produžava čekanje. Savet stručnjaka iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem, a ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine može biti sledeća adresa za rešavanje problema.

Jedna od potrošačica, Milena S. iz Beograda, nedavno je imala loše iskustvo sa dostavljačima poznatog salona nameštaja. Kupila je ugaonu garnituru i bila je zadovoljna kada su joj najavili da će isporuka biti pre isteka ugovorenih 50 dana. Međutim, nakon što su platili pun iznos garniture, dostavu i montažu, problemi su počeli. Radnici salona se nisu pojavili na dogovoreni dan, a kada su kasnije pozvali da zakazu novi termin, bili su neadekvatno obavešteni o tačnom vremenu dolaska, što je dodatno izazvalo frustracije.

Dodatni problemi se mogu javiti i prilikom dostavljanja nameštaja na spratove. Saloni nameštaja često naplaćuju dodatni iznos po spratu ukoliko zgrada nema lift. Ovo može dodatno opteretiti potrošače koji moraju dodatno platiti i ukoliko se komad nameštaja vrati zbog greške proizvođača. Primer za to je situacija Sofije iz Beograda koja je morala ponovo platiti nošenje kreveta do 11. sprata nakon što je prvi krevet bio veći od naručenih dimenzija.

Ni porodica Mijailović nije imala sreće prilikom kupovine nameštaja. Njima je trebalo dva meseca da čekaju na isporuku garniture, a onda su dobili obaveštenje da materijal koji su želeli nije bio dostupan i da će morati još mesec dana spavati na podu. Ova situacija pokazuje da čekanje na isporuku nameštaja može biti veoma frustrirajuće iskustvo za potrošače.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nedeljno prima dva do tri upita u vezi sa probijanjem rokova i primedbama prilikom kupovine nameštaja. Prema rečima pravnog savetnika Marka Dragića, zakonski rok za isporuku nameštaja je 30 dana, osim ako se trgovci na porudžbenici ne ograde drugačije. Potrošač ima pravo da zahteva povraćaj novca u punom iznosu ukoliko se rokovi probiju. Potrošači se savetuju da se obrate trgovcu pisanim putem kako bi zabeležili reklamaciju i primedbu u bazi podataka, a ukoliko to ne reši problem, mogu se obratiti tržišnoj inspekciji.

U slučaju da trgovac ima problem sa rokom isporuke, potrebno je da obavesti potrošača na vreme i da mu pruži mogućnost da odustane od isporuke uz refundaciju novca ili eventualnu promenu porudžbine. Potrošačima treba nadoknaditi štetu, jer su bili uskraćeni za novac određeno vreme. Ova situacija jasno pokazuje potrebu za većom odgovornošću i naknadom za potrošače koji se suočavaju sa probijanjem rokova isporuke prilikom kupovine nameštaja.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: