Mićović o ceni nafte i goriva

Milan Petrović avatar

Cene nafte će najverovatnije stati na nivou od 85 dolara, a američko tržište je glavni faktor koji utiče na skok cena. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, tvrdi da ima dovoljno nafte, ali pitanje je da li će logistički kanali biti dostupni.

U proteklim danima cena barela sirove nafte premašila je 87 dolara, što je najviši nivo od aprila, da bi danas ipak pala na 83 dolara. Visoke cene se odražavaju i na cene derivata na pumpama, sa cenama evrodizela i benzina koje rastu za dinar ili dva svakog petka.

Mićović smatra da cene neće nastaviti da rastu u narednom periodu, ističući da indikatori na tržištu upućuju na povećanu potražnju, ali da se zaustavljamo na ovom nivou. On naglašava da je problem sa snabdevanjem nafte na američkom tržištu prevaziđen trenutno, ali je ključno da logistički kanali budu dostupni.

Kada je reč o Srbiji, Mićović ističe da cene goriva direktno zavise od kretanja cena benzina i dizela na svetskom tržištu, te da se tržište polako stabilizuje. U prošlosti smo imali najviše cene goriva od 222 dinara, ali sada se cene kreću oko 180 dinara.

Vozači električnih vozila su u potrazi za informacijama o punjačima i cenama struje, navodi Mićović, dodajući da nedostaje infrastruktura koja bi im olakšala putovanja.

Na globalnom nivou, cene goriva su podignute pod uticajem promena na tržištu nafte, pa su zemlje poput Grčke i Albanije sa visokim akcizama na benzinom i dizelom imale najviše cene, dok su Makedonija, Bosna i Bugarska sa manjim akcizama imale niže cene. Srbija se nalazi negde u sredini ove liste.

Ponuda i potražnja goriva su povećane s obzirom na početak leta i putovanja, te su pumpe veoma aktivne. Mićović zaključuje da su cene goriva stabilne, ali su se podigle u poslednje vreme.

Milan Petrović avatar