MAĐARSKA U TOME NEĆE UČESTVOVATI: Sijarto otkrio

Milan Petrović avatar

Samit NATO-a održan nedavno dao je smjernice o pokretanju misije podrške Ukrajini, ali Mađarska je odlučila da neće slati svoju vojsku niti učestvovati u finansiranju ili slanju oružja. Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, tvrdi da je jedini način za zaustavljanje sukoba u Ukrajini prekid vatre i mirovni pregovori. Mađarska se zalaže za ovaj pristup i ne podržava vojnu intervenciju. NATO planira da ojača svoju ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i obuci vojske, ali Mađarska je jasno izrazila svoje protivljenje ovoj inicijativi.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, prihvatio je odluku Mađarske da se ne uključi u misiju alijanse za pomoć Ukrajini. Premijer Mađarske, Viktor Orban, izrazio je zabrinutost zbog toga što se Evropa, po njegovim rečima, baca u rat sa Rusijom. On upozorava da takvi postupci mogu dovesti do trećeg svjetskog rata, te apeluje na zaustavljanje „vojne psihoze Brisela“. Orban kritikuje izjave zapadnih političara i medija koji glorifikuju rat sa Rusijom, ističući da Evropa treba da se fokusira na mirna rješenja i dijalog.

Mađarska nije jedina zemlja koja je skeptična prema vojnoj intervenciji u Ukrajini. Mnoge države i političari smatraju da vojno rešenje nije najbolje opcija, već da je potrebno osnažiti diplomatske napore i podržati mirovne pregovore. NATO, sa druge strane, planira da pojača svoje prisustvo u regiji i pruži podršku Ukrajini u borbi protiv separatista.

Jedan od ključnih problema u odnosima između NATO-a, Rusije i Ukrajine je pitanje Krima. Rusija je anektirala Krim 2014. godine, što je dovelo do zaoštravanja odnosa između Moskve i Zapada. Ukrajina tvrdi suverenitet nad Krimom i ignoriše rusku aneksiju, dok NATO osuđuje rusku agresiju i podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Ovo pitanje ostaje goruća tema u međunarodnim odnosima i izaziva napetost između NATO saveznika i Rusije.

Sve ovo ukazuje na kompleksnost situacije u istočnoj Evropi i važnost diplomatskog pristupa u rešavanju sukoba. Vojska je poslednje sredstvo koje treba koristiti i treba dati priliku mirnim pregovorima i diplomati da pronađu održiva rešenja. Mađarska je svojim stavom jasno pokazala da podržava mir i da ne želi da se uvuče u vojne sukobe. Ostaje da se vidi kako će se razvijati situacija u Ukrajini i kakva će biti uloga NATO-a u rešavanju ovog kompleksnog problema.

Milan Petrović avatar