Kustosi Muzeja Vojvodine pripremili ciklus posvećen olimpijcima

Tamara Nikolić avatar

Muzej Vojvodine u Novom Sadu organizuje ciklus predavanja o Olimpijskim igrama koji će se održati tokom jula. Kustosi istoričari Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka će svake srede govoriti o Olimpijskim igrama kroz različite vremenske periode i predstavljati eksponate iz Zbirke sporta Muzeja Vojvodine. Takođe će ugostiti osvajače olimpijskih igara.

Prvo predavanje pod nazivom „Godine velikih promena – OI od 1920 do 1936“ održaće se u sredu, 10. jula, u 20 sati. Predavači će biti Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka, a specijalni gost će biti Vasa Mijić, proslavljeni odbojkaš i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Vasa Mijić je poznat po svojim uspesima u odbojci. Pored zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju, osvojio je zlato i na Evropskom prvenstvu 2001. godine u Češkoj. Bio je lider i nosilac igre mnogih klubova u Srbiji i Evropi, osvojivši veliki broj trofeja tokom karijere. Počeo je da se bavi odbojkom u osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Novom Sadu, nosio je dres Vojvodine i igrao u brojnim klubovima širom Evrope. Trenutno je diplomirani trener odbojke.

Ovo predavanje pruža jedinstvenu priliku posetiocima da saznaju više o istoriji Olimpijskih igara, uživaju u pričama iz prve ruke od Vase Mijića, i vide eksponate iz Zbirke sporta Muzeja Vojvodine. Ulaz je besplatan, a mesto održavanja je Muzej Vojvodine u Novom Sadu.

Učešće na predavanju može biti inspirativno i poučno za sve ljubitelje sporta, posebno odbojke i Olimpijskih igara. Muzej Vojvodine je poznat po svojim tematskim događajima i izložbama koje istražuju različite aspekte istorije i kulture, pa je ovo predavanje odlična prilika da se nauči nešto novo i zanimljivo o sportskoj prošlosti.

Olimpijske igre su najveće svetsko sportsko takmičenje koje okuplja sportiste iz celog sveta u borbi za medalje i slavu. Svake četiri godine, sportisti se takmiče u različitim disciplinama kao što su atletika, plivanje, gimnastika, tenis, odbojka i mnogi drugi sportovi. Igre su poznate po svojoj istoriji, tradiciji i veličanstvenosti, privlačeći pažnju miliona gledalaca širom sveta.

Olimpijske igre imaju dugu istoriju koja seže unazad više od 100 godina. Prvi moderni Olimpijski igre održane su 1896. godine u Atini, Grčkoj, prema ideji barona Piera de Coubertina. Od tada, Olimpijske igre su postale globalni događaj koji promoviše mir, prijateljstvo i fair play među nacijama.

Svaka Olimpijada nosi sa sobom svoje posebne priče, legende i heroje koji su obeležili sportsku istoriju. Olimpijske igre su mesto gde se najbolji sportisti sveta takmiče u borbi za zlatne, srebrne i bronzane medalje, ali i gde se prijateljstva grade i vrednosti kao što su poštovanje, tolerancija i razumevanje promovišu.

Ove godine, Olimpijske igre se održavaju u Tokiju, Japanu, i okupljaju sportiste iz preko 200 zemalja. Tokio je domaćin letnjih Olimpijskih igara po drugi put, nakon što su igre održane tamo 1964. godine. Očekuje se da će ovogodišnje igre biti spektakularne i da će sportisti prikazati vrhunske sportske performanse pred svetom.

Predavanje u Muzeju Vojvodine pruža uvid u istoriju Olimpijskih igara kroz priče, eksponate i goste koji su učestvovali u igrama. Posetioci će imati priliku da saznaju više o značaju Olimpijskih igara, o herojima koji su obeležili igre kroz vekove, i o tome kako su se igre menjale i razvijale tokom godina.

Olimpijske igre su simbol sportskog duha, takmičenja i fer pleja koji inspiriše ljude širom sveta. Kroz predavanje u Muzeju Vojvodine, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom tradicijom Olimpijskih igara i da se inspirišu pričama uspeha i discipline sportista koji su ostvarili svoje snove na najvećoj sportskoj pozornici.

Učestvovanje na predavanju je besplatno, a pozivamo sve ljubitelje sporta da se pridruže i saznaju više o istoriji Olimpijskih igara i veličanstvenim pričama koje stoje iza najvećeg sportskog takmičenja na svetu. Muzej Vojvodine u Novom Sadu je mesto gde se kultura, istorija i sport spajaju, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo u istraživanju prošlosti i tradicije.

Tamara Nikolić avatar