Kućni aparati koji izazivaju požar u kući: Nikako ih ne ostavljajte uštekane u struju

Milan Petrović avatar

Vesti o požaru u Novom Sadu koji je rezultirao smrću dve osobe, uključujući tinejdžera od 19 godina, potresla je javnost u Srbiji. U poslednjih nedelju dana zabeležena su tri požara na teritoriji Srbije, uključujući požar u Pančevu uzrokovan punjačem za mobilni telefon, kao i slučaj u Novom Beogradu gde je vlasnik zaboravio ukloniti šerpu sa upaljene ringle pre spavanja.

Stručnjaci ističu da velik broj požara u domovima uzrokuju ljudi, često zanemarujući stanje električnih instalacija, posebno u starim objektima. Preopterećenje, pregorevanje provodnika i nepravilna upotreba električnih uređaja mogu dovesti do požara. Punjači za mobilne telefone su takođe česti uzročnici požara, jer se često ne isključuju iz struje ili nisu originalni proizvodi.

Stručnjaci savetuju da se električni uređaji isključe pre odlaska na odmor, uključujući šporet, veš mašinu, i bojler. U slučaju požara, važno je znati kako pravilno reagovati i evakuisati se bezbedno. MUP apeluje na građane da se obezbede na vreme, čiste prolaze i stepeništa, i nauče kako koristiti protivpožarne aparate.

Neki saveti uključuju isključivanje električnih uređaja pri odlasku, isključivanje šporeta, veš mašine i bojlera, kao i pozivanje vatrogasaca u slučaju požara. Važno je znati kako se ponašati u slučaju požara, evakuirati se na bezbedan način, i voditi računa o bezbednosti sebe i drugih. Neugašene cigarete su takođe opasne jer mogu izazvati požar, pa treba biti oprezan i odgovoran u svakodnevnim aktivnostima.

Milan Petrović avatar