Kosovska policija: U bekstvu jedan od osuđenih za ubistvo Olivera Ivanovića

Jovana Radić avatar

Kosovska policija je saopštila da je Marko Rošić pobegao iz pritvora u Prištini, gde je čekao izricanje kazne za ubistvo Olivera Ivanovića, srpskog političara koji je ubijen u januaru 2018. godine. Rošić je osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvu Ivanovića, ali je pobegao pre nego što je kazna izrečena.

Portparol Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je izjavio da su nadležni organi obavešteni o bekstvu Rošića i da preduzimaju sve mere kako bi ga locirali i vratili u pritvor. Eljšani je naglasio da je bekstvo Rošića ozbiljan incident i da će se preduzeti sve neophodne mere kako bi se situacija rešila.

Oliver Ivanović je bio lider Građanske inicijative SDP i poslanik u Skupštini Kosova, a ubijen je ispred svoje stranačke prostorije u Kosovskoj Mitrovici. Njegovo ubistvo je izazvalo veliku pometnju na Kosovu i u regionu, a Rošić je bio jedan od osumnjičenih za ovaj zločin.

Nakon višemesečnog suđenja, Rošić je osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog saučesništva u ubistvu Ivanovića. Međutim, sada je u bekstvu i njegova sudbina je neizvesna. Kosovske vlasti su pokrenule potragu za Rošićem i apeluju na građane da ukoliko imaju bilo kakve informacije o njegovom boravištu, odmah obaveste policiju.

Ivanovićeva supruga, Milena Ivanović, izrazila je šok i nezadovoljstvo zbog bekstva Rošića, ističući da očekuje od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne korake kako bi on bio uhvaćen i priveden pravdi.

Rošićeva porodica je takođe izjavila da ne znaju gde se on nalazi i da su zabrinuti za njegovu sudbinu. Njegov brat je apelovao na Rošića da se preda vlastima i okonča ovu situaciju na miran način.

Očekuje se da će istraga o bekstvu Rošića biti intenzivirana i da će nadležni organi preduzeti sve mere kako bi ga locirali i priveli pravdi. Kosovska policija je saopštila da je u toku operacija potrage za Rošićem i da će uložiti sve napore da ga pronađu u najkraćem mogućem roku.

Ovo bekstvo je podstaklo rasprave o bezbednosti i pravosudnom sistemu na Kosovu, kao i o efikasnosti rada nadležnih organa u rešavanju ovakvih slučajeva. Građani izražavaju zabrinutost zbog tog bekstva i traže od vlasti da preduzmu hitne mere kako bi spriječile ovakve incidente u budućnosti.

Oliver Ivanović je bio veoma poštovan političar na Kosovu i njegovo ubistvo je ostavilo veliku prazninu u političkom pejzažu regiona. Njegova smrt izazvala je šok i tugu među građanima Kosova i Srbije, ali i šire.

Očekuje se da će bekstvo Rošića dodatno produbiti političke tenzije između Srbije i Kosova, s obzirom na to da se radi o zločinu koji je imao političke motive. Stručnjaci upozoravaju da je neophodno da se ovaj slučaj što pre reši i da se pravda zadovolji, kako bi se izbegle dalje posledice po odnose između Beograda i Prištine.

Kosovska policija je apelovala na građane da ukoliko imaju bilo kakve informacije o boravištu Rošića, odmah obaveste nadležne organe i pomognu u pronalaženju osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića.

Bekstvo Rošića je ozbiljan incident koji zahteva hitnu reakciju nadležnih organa kako bi se osumnjičeni locirao i priveden pravdi. Nadležni organi intenziviraju istragu i potragu za Rošićem kako bi se situacija što pre rešila i kako bi pravda bila zadovoljena. Građani Kosova su u strahu zbog ovog incidenta i traže od vlasti da preduzmu sve mere kako bi se osigurala njihova bezbednost i sigurnost u budućnosti.

Jovana Radić avatar