Još jedna demokratska poslanica pozvala Bajdena da odustane od trke za reizbor

Milan Petrović avatar

Još jedna demokratska poslanica, Miki Šeril, pridružila se grupi kolega i pozvala američkog predsjednika Joe Bidena da se ne kandiduje za reizbor na predstojećim izborima u novembru. Šeril je izjavila da je važno da Biden podrži proces pronalaska novog kandidata koji će voditi zemlju u budućnosti. Ovo je samo najnoviji u nizu poziva koje je Biden dobio od članova svoje stranke nakon lošeg nastupa na debati protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Prema Rojtersu, prethodno je šest drugih demokratskih poslanika također pozvalo Bidena da se ne kandiduje za reizbor. Kritike dolaze nakon što je Biden bio ocijenjen kao slabo pripremljen i nedovoljno efikasan u debati s Trumpom.

Biden, koji je izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u novembru 2020. godine, dosad nije izrazio želju da se ne kandiduje za drugi mandat. Međutim, sve veći broj demokratskih političara izražava zabrinutost u vezi s njegovom mogućom kandidaturom zbog straha da bi to oslabilo šanse demokratske stranke na izborima.

Sporna debata s Trumpom izazvala je frustraciju među demokratima, koji smatraju da je Biden imao priliku da se istakne i pokaže liderstvo, ali da nije iskoristio tu priliku. Kako se izbori približavaju, sve je veći pritisak na Bidena da razmotri svoju kandidaturu i dopusti prostor drugim potencijalnim kandidatima.

Važno je napomenuti da ovo nisu prvi put da se pojavljuju priče o Bidenovoj kandidaturi za reizbor. Već neko vrijeme traju spekulacije o tome hoće li Biden, koji trenutno ima 79 godina, tražiti novi mandat ili podržati nekog drugog kandidata iz redova Demokratske stranke.

U političkom svijetu, ovakvi pozivi za odustajanje od kandidature nisu neuobičajeni. U prošlosti su se mnogi političari povukli ili odustali od ponovne kandidature nakon pritiska unutar vlastite stranke ili javnosti. Biden će morati pažljivo razmotriti svoje opcije i donijeti tešku odluku o svojoj političkoj budućnosti.

Na kraju, ostaje da se vidi kako će Biden reagirati na ove pozive za povlačenje iz izborne utrke. Kao dugogodišnji političar s bogatim iskustvom, Biden će sigurno razmotriti sve mogućnosti prije donošenja konačne odluke. U međuvremenu, demokrati i republikanci prate situaciju s pažnjom, svjesni važnosti predstojećih izbora i političke budućnosti zemlje.

Milan Petrović avatar