Jeton Neziraj napravio „performans“ o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu

Tamara Nikolić avatar

Medijska bomba koja je jučer eksplodirala bila je izjava Jetona Neziraja, poznatog dramskog pisca, scenariste i direktora pozorišta Kendra Multimedija iz Prištine, o detaljnom planu saradnje sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Neziraj je potpisao Memorandum sa Nacionalnim teatrom i najavio organizaciju „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu“. U javnost je izašlo i Nezirajeva izjava navodno izrečena od strane direktora Narodnog pozorišta, Svetislava Goncića, u kojoj se ističe važnost ovog kulturnog događaja.

Međutim, Nakon što je informacija objavljena na društvenim mrežama, Neziraj se oglasio i objavio saopštenje u kojem je potvrdio saradnju sa Narodnim pozorištem, ali je Nacionalni teatar demantovao ovu tvrdnju. Direktor marketinga Narodnog pozorišta Zdenka Milanović izjavila je da nemaju veze s ovim saopštenjem.

Neziraj je također najavio i program koji će biti prikazan na sceni Narodnog pozorišta, uključujući „Handke projekat“ i predstavu mladih srpskih glumaca pod nazivom „Banjska – naš ponos“, kao i praizvedbu predstave o „svim vrednim Albancima koji su nekad sekli drva za zimski ogrev“.

Ova izjava izazvala je polemike i reakcije sa različitih strana, posebno nakon nedavne zabrane festivala „Mirdita, dobar dan“. Iako su neki mediji brzo prenijeli informaciju, kasnije su je povukli nakon što su saznali da je netačna.

Narodno pozorište nije zvanično reagovalo na Nezirajevu izjavu, ali su jasno demantovali informaciju o bilo kakvoj saradnji. Ova kontroverzna izjava otvorila je pitanja o mogućim političkim motivima iza ovakvih izjava i hoće li doći do daljih razgovora o saradnji između kosovskih i srpskih kulturnih institucija.

U međuvremenu, ostaje da se vidi da li će ova situacija uticati na buduće odnose između kosovske i srpske kulturne scene i da li će biti realizovana „Nedelja kosovskog pozorišta u Beogradu“ kako je najavljeno.

Narodno pozorište u Beogradu ostaje jedno od najvažnijih kulturnih institucija u regionu, a saradnja sa drugim pozorištima i umjetnicima može biti korisna za razmjenu ideja, iskustava i promociju kulture i umjetnosti. Bez obzira na kontroverze koje su okružile ovu najnoviju izjavu, važno je da se dijalog nastavi i da se podrže inicijative koje promovišu kulturnu razmjenu i saradnju među umjetnicima širom regiona.

Tamara Nikolić avatar