Jasna poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

Milan Petrović avatar

Sjedinjene Američke Države su nedavno izrazile interes za litijum kao stratešku šansu za ubrzanje razvoja Srbije. Politički analitičar Marko Matić istaknuo je da je važno da se cijeli lanac proizvodnje litijuma odvija u Srbiji, uključujući proizvodnju baterija i električnih automobila, kako bi se većina vrijednosti zadržala unutar zemlje. Istaknuo je kako je ovo velika prilika za Srbiju te je potrebno započeti dijalog o tome što prije.

Matić je također istaknuo da je ključni interes Srbije očuvanje mira i stabilnosti na regionalnoj razini, što se poklapa s interesima SAD-a. Naglasio je važnost da Srbija bude zastupljena na svim forumima kako bi mogla zaštititi svoje interese. Također je pozdravio prisutnost srpskog ministra vanjskih poslova Marka Đurića na večeri koju organizira američki državni sekretar Anthony Blinken za predstavnike članica NATO-a i partnere.

Na NATO summitu u Washingtonu istaknuta je spremnost alijanse da dugoročno pomaže Ukrajini u sukobu s Rusijom. Prema Matiću, visoki dužnosnici NATO-a izvijestili su o situaciji na frontu Ukrajine te istaknuli velike gubitke koje trpi Rusija, s brojkom od oko 30.000 vojnika u posljednjih mjesec dana. Isto tako, istaknuli su da unatoč gubicima, Rusija i dalje ima kapacitete da ugrozi Ukrajinu. NATO se stoga priprema za dugoročnu pomoć Ukrajini, ali i za brzu isporuku potrebnog materijala kako bi zemlji što prije pomogli.

Ukrajina također trpi visoke gubitke u sukobu, ali prema NATO zvaničnicima, ti gubici su manji u usporedbi s Rusijom. Rusija se suočava s logističkim problemima te sve više uvozi municiju iz Irana i Sjeverne Koreje. Navodi se da je važno stvoriti mehanizam za brzu i učinkovitu isporuku potrebne pomoći Ukrajini kako bi se osiguralo njeno što brže ojačanje i obrana.

Kroz suradnju, otvoreni dijalog i podršku NATO-a i SAD-a, Srbija i Ukrajina su suočene s izazovima i poteškoćama, ali i prilikama za napredak i razvoj. Važno je da države nastave razvijati partnerske odnose kako bi zajedno radile na jačanju regionalne stabilnosti i sigurnosti, te iskoristile sve potencijale za ekonomski rast i napredak svojih građana.

Milan Petrović avatar