Jaguar ukida sve benzinske modele

Milan Petrović avatar

Najveći britanski brend automobila, Jaguar, donio je važnu odluku o prelasku na potpuno električna vozila do 2025. godine. Plan nazvan „Reimagine“ ima za cilj uspostaviti potpuno električnu budućnost koja kombinira održivost i luksuz. Proizvodnja motora s unutrašnjim izgaranjem bit će obustavljena do kraja ove godine, a prvi električni model bit će GT s četvoro vrata, koji se temelji na Jaguarovom F-type modelu visoke klase.

Jaguar, kao najveći britanski proizvođač automobila, također se obvezao postići nultu emisiju ugljenika do 2039. godine dekarbonizacijom svojih proizvodnih operacija, vozila u upotrebi i opskrbnog lanca. Prelazak na električna vozila koja koriste obnovljivu energiju jednostavan je pristup smanjenju emisije ugljenika, tvrde u kompaniji.

Cilj je da 80% prodaje Jaguar Land Rovera do 2030. godine čine baterijska električna vozila, što će ih staviti u vođstvo potpuno električne automobilske budućnosti. Izvršni direktor Inženjeringa u Jaguar Land Roveru, Thomas Mueller, naglasio je važnost ove odluke za pružanje naprednih mogućnosti testiranja, koje će biti ključne za performanse i pouzdanost modernih luksuznih vozila.

Ova odluka čini Jaguar pionirskom kompanijom u prelasku na potpuno električna vozila, dok se mnogi drugi proizvođači automobila suočavaju s prelaskom na održivije alternative. Elektrifikacija vozila postaje sve važnija i crucialna u smanjenju emisija stakleničkih plinova i zaštiti okoliša.

Jaguarova transformacija iz proizvodnje benzinskih u električna vozila pokazuje kako se industrija automobila mijenja prema održivijoj budućnosti. Premda će se mnogi ljubitelji automobila morati prilagoditi novoj tehnologiji, krajnji cilj je stvaranje čistije i više održive automobilske industrije.

Očekuje se da će potražnja za električnim vozilima nastaviti rasti kako se svijesti o važnosti smanjenja emisija povećava, a zakoni i propisi postaju stroži u vezi s emisijama automobila. Proizvođači automobila poput Jaguara morat će se prilagoditi ovim promjenama ili riskirati da ostanu iza konkurencije.

S obzirom na rastuću svijest o klimatskim promjenama i potrebi za održivijim alternativama, prelazak na potpuno električna vozila postaje neizbježan korak za automobilsku industriju. Kompanije poput Jaguara prepoznaju važnost ovog prelaska i poduzimaju korake prema održivijoj budućnosti.

Jaguarova odluka da pređe na potpuno električna vozila predstavlja važan korak prema smanjenju emisija stakleničkih plinova i zaštiti okoliša. Kako se tehnologija električnih vozila razvija i postaje sve dostupnija, očekuje se da će se njihova potražnja i popularnost nastaviti rasti u godinama koje dolaze.

Sve u svemu, odluka Jaguara da pređe na potpuno električna vozila predstavlja važan korak u smjeru održivije budućnosti automobilske industrije. Očekuje se da će druge kompanije slijediti primjer i prelaziti na održivije alternative u nadi da će doprinijeti smanjenju emisija i zaštiti okoliša.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: