Izveštaj GZJZ o obolelima od respiratornih infekcija i oboljenjima sličnim gripu

Milan Petrović Avatar

Prošle nedelje je u Beogradu zabeležen porast pacijenata obolelih od oboljenja sličnih gripu, dok je broj pacijenata sa prehladom bio nešto manji u odnosu na prvu nedelju januara, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ukupno je 13,871 osoba obolela od akutnih respiratornih infekcija, a simptome slične gripu imao je 531 Beograđanin. Najviše pogođene su osobe starosti od 20 do 64 godine, što čini 49,3 odsto obolelih, dok slede uzrast od 5 do 19 godina sa 19,9 odsto, te deca do četiri godine sa 19,7 odsto. Najmanje obolelih je među starijima od 65 godina – 11,2 odsto.

Od ukupnog broja osoba sa simptomima sličnim gripu, najviše je obolelih u starosnoj grupi od 30 do 64 godine (270 osoba), zatim od 20 do 29 godina (83 osobe), starijih od 65 godina (74 osobe), uzrastu od 5 do 19 godina (61 osoba) i uzrastu do 4 godine (43 osobe).

Uz vakcinaciju kao najefikasniju meru prevencije gripa, preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Zaštita se stvara za dve do tri nedelje od primanja vakcine, a može se primiti u bilo koje vreme tokom sezone gripa, čak i kada je virus već prisutan u okruženju.

Opšte mere prevencije uključuju izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, kao i provetravanje prostorija. Takođe, jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.

Uz ove mere prevencije, važno je da građani budu svesni simptoma respiratornih infekcija i gripa te da se pridržavaju preporuka nadležnih zdravstvenih institucija kako bi zaštitili sebe i druge. Takođe, potrebno je da osobe koje osete simptome gripa ili respiratornih infekcija, posete lekara kako bi dobile odgovarajuću terapiju i sprečile dalje širenje bolesti.

U vreme pandemije covid-19, važno je da se građani pridržavaju svih mera zaštite protiv virusa, kao što su nošenje maski, držanje fizičke distance, redovno provetravanje prostorija i dezinfekcija ruku. Takođe, važno je da se svi građani vakcinišu protiv covida-19 kako bi zaštitili sebe i druge.

S obzirom na aktuelnu situaciju, nadležne zdravstvene institucije nastavljaju sa sprovođenjem kampanja vakcinacije protiv gripa i covid-19, te apeluju na građane da se pridržavaju svih mera prevencije i da se vakcinišu, kako bi zaštitili sebe i druge od respiratornih infekcija i gripa.

Milan Petrović Avatar